La catalana dnota distribueix tecnologia per controlar la qualitat de l’aire a més de 70 països. Aquest any preveu doblar la facturació, que el 2024 es va situar en 6,5 milions d’euros, dels quals 1,5 milions van venir del mercat internacional.
Aquesta companyia distribueix la tecnologia desenvolupada per Bettair, una start-up catalana de la qual és accionista. Amb un enfocament dirigit a ciutats de més de 50.000 habitants, dnota implementa una tecnologia innovadora que utilitza sensors capaços de monitoritzar amb alta precisió la contaminació a gran escala.
Actualment, la companyia està present en mercats d’arreu d’Europa, l’Amèrica del Nord, l’Amèrica Llatina i Àsia. Durant el 2024, van vendre prop de 500 dispositius arreu del món. El seu objectiu és continuar duplicant aquestes xifres en els pròxims anys.
dnota és va fundar l’any 2009 i, en l’actualitat, participa en el capital de Bettair i Microbial (un laboratori especialitzat en microbiologia d’aliments i aigües amb seu a Girona). Disposa d’una oficina central a Sant Just Desvern, una filial a Miami i una plantilla de 70 treballadors.
Per dur a terme el procés d’expansió internacional, dnota compta amb el suport d’Acció, l’agència de la Generalitat dedicada a la promoció de l’empresa catalana a l’exterior.
En un comunicat difós pel Departament d’Empresa de la Generalitat, el director general de dnota, Óscar Navarro, destaca que el desenvolupament del sensor de qualitat de l’aire “més precís del món” ha estat clau per “abordar amb èxit el mercat mundial de la qualitat de l’aire, un sector en el qual fa més de 30 anys que treballem”.
La companyia s’ha posicionat com un “referent global en solucions innovadores per a la monitorització ambiental”, destaca el seu director general. "El nostre enfocament ens ha permès establir aliances amb empreses que valoren i distribueixen la nostra tecnologia a escala internacional", afegeix.
En concret, dnota combina la seva experiència en la gestió de cabines de referència amb el coneixement i la tecnologia dels sensors de la start-up catalana Bettair. Aquesta combinació els permet crear una “xarxa híbrida que integra la precisió de les cabines de referència amb l’accessibilitat i eficiència dels sensors compactes”, explica Navarro.
Aquests dispositius es poden instal·lar en el mobiliari urbà en menys de mitja hora i són capaços de captar dades clau sobre gasos contaminants, partícules en suspensió, CO2 i soroll, connectant-se mitjançant tecnologia IoT.
La tecnologia dels sensors Bettair ha estat reconeguda per AIRLAB com el sensor de qualitat de l’aire més precís del món i per l’Associació Europea de Qualitat de l’Aire com la tecnologia més innovadora.
Navarro destaca que el focus principal de l'empresa se centra en Europa, els Estats Units i el Canadà, mercats clau per als plans d’expansió de dnota. No obstant això, també subratlla la importància creixent dels mercats asiàtic i sud-americà, on l'empresa està consolidant la seva presència.