Holaluz va reduir les pèrdues fins als 5,2 milions d’euros el 2022, davant els 8,5 milions d’euros de l’anterior exercici (un 38,8% menys). L’elèctrica catalana va acabar l’any amb una facturació de 919,8 milions d’euros i la firma atribueix aquest creixement del 61% a l’increment en el volum de l’energia representada, als elevats preus de l’electricitat a conseqüència del col·lapse dels mercats energètics i al creixement del negoci de les solars.
L’Ebitda d’Holaluz va arribar als 14,3 milions d’euros, davants dels 2,1 milions d'euros negatius del mateix període de l’any passat. Els ingressos per energia solar s’han multiplicat per sis, fins als 30,7 milions d’euros, en comparació amb l’any anterior, amb 3.400 instal·lacions noves i amb un creixement quatre vegades superior al ritme del mercat. D’aquesta manera, el marge brut va ascendir a 11 milions d’euros i el nombre d’instal·lacions gestionades també va anar a l’alça, amb un total d'11.384 contractes solars sota gestió (un 72% més).
Holaluz preveu ser rendible el 2024
La consellera delegada de la companyia, Carlota Pi, ha assegurat que “el creixement solar continuarà el 2023 i la rendibilitat arribarà el 2024”. Holaluz, que té la seu a Barcelona, té el focus posat en créixer en instal·lacions solars pròpies i descarta la compra de carteres de clientes, mentre que no compta, de moment, amb plans internacionals.
En la divisió de la gestió de l'energia -que comprèn la comercialització de la llum, el gas, la gestió de clients de generació distribuïda i plantes de generació centralitzada i distribuïda- l'empresa va acabar el 2022 amb un Ebitda normalitzat de 27,6 milions d'euros, 27,6 milions més, mentre que els ingressos han crescut un 57%, fins als 468,4 milions d'euros. El marge brut va pujar fins als 72,2 milions d'euros (+132%) i el nombre de contractes es va mantenir estable fins al voltant dels 300.000.
"Ha estat un any sensacional, amb un resultat excel·lent en energia. El negoci solar es convertirà l’any vinent en el principal factor de generació d’Ebitda”, ha apuntat Pi aquest dimecres. La companyia també ha avançat algunes dades corresponents al primer trimestre del 2023, amb un increment del 81% interanual fins a arribar als 12.007 contractes solars sota gestió. Els ingressos fins al mes de març d'aquest any van pujar un 119%, en comparació amb el mateix període del 2022.
Carregadors per a vehicles elèctrics
Entre altres activitats, la companyia que compta amb 752 treballadors ha implementat una estratègia d'actius flexibles (carregadors per a vehicles elèctrics i bateries) que permeten maximitzar l'estalvi generat per les instal·lacions solars.
Holaluz ha instal·lat més d'un miler de carregadors per a vehicles elèctrics i compta amb un pla per a la introducció de bateries en el curt termini.