La firma LuxQuanta liderarà des de Catalunya el projecte europeu Quarter, sufragat per la Unió Europea (UE), per implementar una xarxa de seguretat quàntica per a les comunicacions a Europa. L’objectiu és desenvolupar les eines necessàries per protegir adequadament les infraestructures de xarxes de tots els estats membres de la UE i evitar qualsevol mena d’atac malintencionat i salvaguardar les seves dades més sensibles.

Els treballs del projecte s’han de traduir en l’increment de la maduresa i elevar el nivell de les tecnologies de criptografia quàntica, dins de la iniciativa EuroQCI (European Quantum Communication Infraestructure), que persegueix que Europa disposi d’una infraestructura de comunicació quàntica segura que abraci el territori de cadascun dels estats membres de la UE i de tots ells en xarxa, el 2027. La futura infraestructura europea integrarà les tecnologies i els sistemes quàntics a les xarxes de comunicació terrestres de fibra òptica i per satèl·lit, donant cobertura a tota la UE.

El primer servei que utilitzarà l'EuroQCI és la distribució de claus quàntiques (QKD, per les sigles en anglès), que transmetrà les claus d'encriptació a través de canals de comunicació quàntics tant en enllaços de fibra òptica terrestre com de làsers espacials. Per a això, la Comissió Europea ha concedit 7,4 milions d’euros al consorci Quarter, a través del programa europeu Digital, perquè el projecte es desenvolupi fins a finals de 2025.

Quarter està format per empreses especialitzades i experimentades en el sector. Juntament amb LuxQuanta, la firma espanyola Quside, neerlandesa Chilas i austríaca Fragmentix són els principals fabricants en el camp de la distribució de claus quàntiques (QKD), generadores de nombres aleatoris quàntics (QRNG), fonts de làser d’alta velocitat i solucions clàssiques, respectivament. Al costat d’aquestes companyies deeptech, el consorci s’ha associat amb Telefónica, l’Austrian Institute of Technology (AIT), l’espanyola Tecnobit i la francesa Thales, empreses referents en les àrees de tecnologies quàntiques, solucions de seguretat i telecomunicacions a Europa. LuxQuanta serà el principal receptor de fons amb 3,2 milions d’euros, seguit de Quside Technologies, amb gairebé 1,5 milions, i Telefónica, amb 1,2 milions.

“La Unió Europa ha entrat en la carrera mundial per al foment de la tecnologia que, basant-se en la quàntica, ha de protegir les infraestructures de comunicació lligades a institucions governamentals, financeres, dels ciutadans, sanitàries, d’investigació...” i companyies com LuxQuanta “som peces claus en aquests desenvolupaments”, destaca Vanesa Díaz, consellera delegada d’aquesta spin-off sorgida de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubicat a Castelldefels (Barcelona), i basada en el desenvolupament empresarial de la investigació duta a terme en el grup d’Optoelectrònica de l’Institut, durant més de quatre anys.

LuxQuanta “és l’eix” del consorci Quarter perquè “ja hem desenvolupat un sistema de distribució de claus quàntiques de Variable Continua (CV-QKD), i ens falta poder entrar en la fase d’industrialització”, comenta Díaz, qui destaca que la companyia és una dels quatre fabricants mundials que disposen aquesta tecnologia. Es tracta d’un “dispositiu que encripta les dades utilitzant propietats de la física quàntica, construït amb components comercials de la indústria de les telecomunicacions ja madurs, combinats i controlats per una electrònica potent i un programari desenvolupat per l’equip d’R+D de l’empresa”. Ara mateix, Quarter és un dels quatre projectes iniciats a Europa perquè empreses del sector puguin entrar en la fase de comercialització.

lux2
Sistema en xarxa desenvolupat per LuxQuanta / LuxQuanta

Com a membre d’un equip multidisciplinari, Díaz significa que la seva tecnologia és capaç d’integrar-se en les xarxes de comunicacions convencionals actuals i garantir que qualsevol intent d’un intrús per observar la informació del canal quàntic deixarà un rastre que podrà ser detectat pel receptor. D’aquí l’alt nivell de seguretat dels sistemes CV-QKD i el seu gran potencial per ser desplegats en aplicacions que requereixin xifrat ultra segur d’informació.

El personal de LuxQuanta, que es va constituir com empresa a mitjans de 2021, té experiència en electrònica, programació, tecnologies quàntiques, telecomunicacions i desenvolupament de programari, i està format per 18 professionals. Entre ells, els seus dos cofundadors, Sebastián Etcheverry, doctor en Física Aplicada i responsable tècnic de l’empresa, i Saeed Ghasemi, doctor en Enginyeria i responsable de la Unitat de Processament de Dades de la firma; Valerio Pruneri, doctor en Enginyeria i principal investigador del grup d’Optoelectrònica de l’ICFO, actualment membre del consell d’administració; i Vanesa Díaz, consellera delegada de la companyia.