Canvi de nom a Catalana Occident. El grup assegurador ha comunicat que unificarà les empreses que conformen el negoci tradicional (Seguros Catalana Occidente, Plus Ultra Seguros, Seguros Bilbao i NorteHispana Seguros) en una sola entitat que operarà sota la marca Occident. La nova companyia es dirà exclusivament Occident perquè "és una marca més curta, més fàcil de llegir i recordar" i que respon a la vocació internacional de la companyia, ha comunicat l'empresa que té presència en 50 països, que ha afegit que les fusions s’emmarquen en el “procés de simplificació corporativa que el grup assegurador porta fent des de fa anys”. Un cop acabat el procés de fusió de les companyies, Occident donarà servei a 4,5 milions d’assegurats, a través de 15.000 mediadors, 1.300 oficines i prop de 2.700 professionals. De moment, es manté inalterable la divisió destinada a les assegurances de crèdit, on opera a través de les marques Atradius Crèdit i Caució, i Atradius Re.
La companyia ha divulgat aquest dijous quina serà la seva imatge després de donar-ho a conèixer internament a tot el personal del grup. El canvi, que segons fonts de la companyia ja es preveïa, es produeix pocs dies després que el grup hagi ultimat la compra del grup Mémora. Aquesta és l'última operació inorgànica que ha realitzat. L'acord de compra es va ultimar el juliol de 2022 entre l'inversor global Ontario Teachers' Pension Plan Board (Ontario Teachers) propietari del grup funerari i l'equip de direcció de Mémora, per un import de 387,5 milions d'euros. El grup canadenc Ontario Teacher's Pension Plan havia adquirit el 95% de la funerària per 500 milions d'euros el juliol del 2017. Actualment, Mémora ostenta la propietat o la gestió de 139 tanatoris, 39 crematoris, 18 cementiris i ocupa aproximadament 1.500 professionals, a través dels quals es proveeixen prop de 50.000 serveis anuals.
La unificació de les companyies del negoci tradicional d'assegurances s'emprendrà en dues fases i els assegurats de cada companyia mantindran el mediador i les relacions contractuals actuals. En la primera fase, previsiblement a finals de 2023, es farà efectiva la fusió societària de Catalana Occident, Plus Ultra Assegurances i Assegurances Bilbao, que passaran a operar sota la marca Occident. En una segona fase, prevista per a més endavant, s'integrarà també NorteHispana Seguros.
El resultat ordinari del negoci tradicional (les companyies Assegurances Catalana Occident, Plus Ultra Assegurances, Assegurances Bilbao i NorteHispana Segurs) va augmentar un 0,4%, fins als 203,2 milions d'euros, en el tercer trimestre de 2022, segons les dades disponibles. El volum de negoci (total de primes facturades) va avançar un 1,4% i es va situar en 2.153,8 milions d'euros, fins al setembre. Serà aquest divendres quan la cotitzada presentarà els resultats anuals a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
El negoci tradicional suposa, ara com ara, al voltant d'un 50% del volum total del grup, xifrat en 4.036 milions, al tancament del tercer trimestre. Va registrar un augment del 8,5% com a resultat dels increments registrats en les dues branques d'activitat del grup assegurador: el negoci tradicional i l'assegurança de crèdit. Aquest últim, format per les asseguradores Atradius Crédito i Caució. Atradius Re va obtenir un resultat ordinari de 275,9 milions d'euros, un 57,2% més que en els nou primers mesos de 2021, gràcies a una prudent política de subscripció de riscos. El volum de negoci (primes facturades més ingressos per informació), per la seva part, també va avançar notablement fins als 1.882,2 milions d'euros, un 17,8% més.
La companyia d'assegurances familiar més gran d'Espanya està controlada en gairebé un 62% per la família Serra, i el terç restant cotitza a la borsa espanyola. Durant el 2022, malgrat les fluctuacions que va patir el mercat, la companyia va aconseguir estabilitzar el valor entorn dels 30 euros.
Baixes voluntàries
A finals de desembre de 2022, el grup va presentar un pla de sortides incentivades voluntàries al que, s'estima, podran acollir-se entre 400 i 550 empleats, en els dos anys vinents. Això suposa que deixarà l'entitat entre el 16% i el 23% de la plantilla corresponent a l'estructura corporativa. Segons va comunicar el negoci fa un parell de mesos, la mesura "s'emmarca en un pla més ampli de reordenació de la plantilla per aconseguir una millor adequació organitzativa" de cara a la futura unificació societària del negoci tradicional, prevista per a finals de 2023.
La proposta de sortides voluntàries se centra exclusivament en el personal d'estructura, sense que, segons l'empresa, hi hagi cap afectació en la prestació de servei, l'atenció al client ni a les xarxes de mediació; i que es negociarà amb els sindicats per iniciar el període d'informació i consulta, que es realitzarà "amb total transparència i vetllant per garantir la qualitat de servei que deixem als nostres assegurats", segons va indicar el grup.