L'empresa catalana d'última milla Paack, que lliura compres a domicili de comerços com El Corte Inglés o Decathlon, busca comprador de la seva filial francesa dies després d'anunciar un Expedient de Regulació d'Empresa que va afectar la meitat de la seva plantilla (96 treballadors de 178) després d'un acord d'indemnització de 27 dies per any treballat.

Segons comunicats de l'empresa a què ha tingut accés ON ECONOMIA, Paack ha creat una nova empresa independent a França per vendre amb autonomia en aquest país i ha ofert als seus treballadors comprar accions de l'empresa, que envia a Ignacio López, inclòs inicialment en l'ERO i actual Chief Operating Officer, a dirigir la filial gal·la per a la seva venda. El CEO Fernando Benito seguirà al comandament de l'empresa.

L'empresa prossegueix a més amb una reestructuració que arriba a la cúpula, on han nomenat Xavi Rosales com CEO de Paack Iberia, "amb l'objectiu de garantir un futur més sòlid, millorant la rendibilitat i eficiència operativa de la companyia."

L'empresa emergent catalana, que va ser identificada l'any passat com a potencial unicorn (empresa emergent candidata a valer més de 900 milions d'euros), no ha fet públics els seus comptes de 2023. El 2022, segons figura al Registre Mercantil, va multiplicar per 7 les seves pèrdues, que van passar de 2 el 2021 a 15 milions, molt més que el creixement de la xifra de negocis que va passar de 62 a 74 milions d'euros.

Un any abans d'executar l'Expedient de Regulació d'Ocupació, que va arrencar amb gran polèmica perquè incloïa els delegats sindicals i dones embarassades, l'empresa va firmar un contracte amb Konecta al Marroc, al qual ha tingut accés ON ECONOMIA, per deslocalitzar l'atenció al client, un dels motius a què els sindicats atribueixen les retallades.

L'Expedient de Regulació d'Empresa va acabar acordant-se amb els sindicats després d'una vaga convocada que no va arribar a produir-se per l'oferta final d'augmentar la indemnització.

Es tracta de les segones retallades de l'empresa, que ja va acomiadar el mes d'abril passat a 62 persones, segons expliquen fonts sindicals.

Fundada en el 2015 de la mà de Fernando Benito, Victor Obrados, Xavier Rosales i Suraj Shirvankar, la companyia ha recaptat més de 300 milions d'euros en diferents rondes de finançament. El 2022 va atreure la més destacada, amb 200 milions d'euros, en la qual va participar Softbank.

A través d'aquestes operacions, Paack Logistics va arribar a incrementar la seva valoració fins als més de 800 milions d'euros, la qual cosa el va aixecar a les travesses per formar part del selectiu grup dels unicorns (empreses valorades en més de 1.000 milions de dòlars).

La pandèmia, que va disparar els lliuraments a domicili, va disparar el creixement de Paack, que va aconseguir ser rendible el 2020 amb un benefici d'1,4 milions, fita atípica a les start-ups, que solen anar a pèrdues durant els seus primers anys per l'elevada inversió.

Durant l'any de propagació de la covid, la facturació es va multiplicar per més de 4 en passar de 9 a 41 milions i amb els beneficis es va arxivar un exercici, el de 2019, que va deixar pèrdues de 306.000 euros.

Amb un 35% de la seva flota elèctrica i l'objectiu de convertir-se "en la primera solució de lliurament d'última milla lliure d'emissions", Paack ha de demostrar ara si continua sent sostenible des del punt de vista econòmic.