La mítica empresa catalana de venda de roba per catàleg Venca, fundada el 1979, afronta els seus últims dies de vida i es troba en liquidació. Segons ha comunicat aquest dimarts el comitè d'empresa, l'empresa ha confirmat l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per acomiadar tota la plantilla a Vilanova i la Geltrú, 155 treballadores (amb àmplia majoria femenina), com fa uns dies va succeir amb Danone a Parets del Vallès. La indemnització de les treballadores haurà d'afrontar el Fons de Garanties Salarials (Fogasa), després que l'empresa s'hagi presentat a concurs de creditors i estigui en liquidació. Aquest mateix dimarts, tanmateix, el director de l'empresa, Jordi Gómez, està reunit amb un possible comprador a França, després que l'altre candidat del mateix país es fes enrere, segons ha pogut saber ON ECONOMIA.
L'empresa va passar de facturar 19 milions i guanyar 2,4 milions el 2022 als 7 milions en vendes i 5 en pèrdues de 2023, segons expliquen fonts del comitè d'empresa, que detallen que els beneficis de l'any anterior van tenir a veure sobretot amb la venda de la nau industrial on treballaven una empresa xinesa. Així ho confirmen els informes financers del Registre Mercantil, que també mostren unes pèrdues de 5,6 milions d'euros l'any anterior que han estat llast per als exercicis posteriors. Coneguda en els anys 90 per tenir en portada de la seva revista-catàleg a estrelles espanyoles com Maribel Verdú o Lidia Bosch, va apostar per la digitalització una mica més tard i el 2019 va llançar el seu el marketplace, plataforma per vendre marques diferents marques nacionals i internacionals, que van publicitar com a gran impuls. Però no ha funcionat.
L'últim any, l'empresa va funcionar "com un peix que es mossega la cua", expliquen des del comitè d'empresa, no tenien diners, compraven menys gènere i venien menys, desenvolupen. L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha demanat que el Departament ajudi les treballadores a "reinventar-se per trobar feina". La setmana que ve el comitè es veurà amb la conselleria.
Fonts sindicals reconeixen que existeix una gran "incertesa" respecte al seu futur i asseguren que la "mala gestió" de l'empresa ha estat un desencadenant per arribar a aquesta situació, que des de la direcció atribueixen a la incapacitat de "competir amb Temu i Shein". L'empresa ha canviat de mans en un parell d'ocasions en els últims anys. El 2013, la multinacional alemanya Otto Group va fer-se l'empresa, llavors en mans de la francesa 3 Suisses, de la qual l'alemanya era també accionista.
Només 4 anys va durar l'aventura alemanya de Venca, que el 2017 va ser comprada pels seus propis directius, amb el director general Jordi González al capdavant. "Un dels problemes va ser que després de la venda, els directius continuaven demanant préstecs i operand com si fossin una multinacional, però ja no ho eren". La seva aposta per la digitalització total per competir amb altres plataformes ha acabat fracassant.
D'un màxim de 800 treballadors a ERO successius
Abans, el 2011, va anunciar un ERO per retallar 86 llocs de treball, que en aquell temps representaven el 18% del total. Dels 400 treballadors que en aquell temps tenia l'empresa, ara només en queden 155, encara que el punt àlgid de la companyia va arribar el 2005, quan l'empresa va arribar a tenir 800 treballadors.
El 2019, un nou ERO es va saldar amb 57 acomiadaments, i en els últims anys hi ha hagut altres acomiadaments que han reduït l'actiu laboral de l'empresa. "Vam ser pioners en la venda per catàleg", apunten fonts del comitè d'empresa que, com molts companys, porten 30 anys o més en la companyia. "És una empresa on es treballava bé, s'hi estava bé, i per això moltes i molts hi continuàvem", completen les mateixes fonts.
La venda és per als treballadors la gran esperança per salvar la seva feina. "Estem en concurs de creditors, la majoria de treballadores amb 55 anys o més i no hi ha diners per pagar indemnitzacions. No sabem quan podrà pagar Fogasa ni que podria passar amb el nostre futur laboral si no ve una empresa i ens compra amb tota la plantilla", relaten les mateixes fonts del comitè d'empresa que creu que la direcció no va saber adequar el producte i la seva relació qualitat-preu al públic de Venca.
"Segons la direcció, no podíem competir amb Temu i Shein, però el cert és que la decadència ve d'abans. Hem viscut ERO i ERTO i no hem estat a l'altura. Després de ser pioners en la venda per catàleg, no ens hem adaptat al mercat", narren aquestes fonts de Comissions Obreres i UGT, que detallen que en entre abril i maig de l'any passat van començar a deixar de pagar a proveïdors.