Catalonia Hotels, de Barcelona al Carib amb destins com l'illa de Jamaica
La companyia rep el reconeixement dels premis Foment del Treball per la seva internacionalització
- Maria Teresa Coca
- Barcelona. Dimarts, 17 de desembre de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
Catalonia Hotels, empresa catalana de caràcter familiar, ha estat pionera al costat d'altres cadenes del sector hoteler i de la restauració en el seu procés d'internacionalització a la fi dels anys 90 del segle passat. La cadena, que havia inaugurat el seu primer establiment hoteler el 1983, aviat va posar rumb a la zona del Carib, on actualment ja té nou grans centres hotelers, amb 6.000 places hoteleres. En concret, 4 complexos turístics vacacionals a la República Dominicana i 5 a Mèxic -a la Riviera Maya, amb 1.300 habitacions-; a més d'un hotel urbà a la ciutat de Santo Domingo. L’operació més recent ha estat el passat 1 de juliol de 2024, quan va culminar la compra d'un hotel, el Catalonia Montego Bay, de 524 habitacions a l'illa de Jamaica.
Alhora, ha intensificat la seva política d'expansió durant els últims anys focalitzada en països de l’Àfrica i l’Oceà Índic. El 2025, obrirà el Catalonia Grand Zanzíbar All Suites & Spa. Amb una categoria de cinc estrelles, serà el primer hotel de la cadena al continent africà. I el segon Catalonia Grand, després del Costa Mujeres, a Mèxic.
L'ADN de la internacionalització li ha valgut el reconeixement aquest dilluns amb un dels premis que anualment concedeix la patronal Foment del Treball. Amb el guardó s'ha premiat alhora el seu model empresarial d'èxit sostenible, que persegueix incorporar en cadascun dels seus projectes un caràcter de la cultura local on hi ha l'hotel, així com exportar part de la cultura catalana als seus establiments al voltant del món. Les últimes adquisicions de la cadena responen a una estratègia de creixement per consolidar la representació en destins estratègics i per diversificar l'oferta, segons ha reconegut la companyia.
Catalonia Hotels & Resorts és propietat dels seus fundadors, els germans Vallet. Ara és gestionada per Guillermo i Alfonso Vallet, després de la mort de Manuel Vallet, el gener de 2024. La gran majoria dels establiments són de propietat, pràcticament una seixantena. Actualment, la companyia compta amb 75 establiments i unes 11.200 habitacions, situats en més de 25 destins diferents: 59 hotels a Espanya, 27 dels quals a la ciutat de Barcelona, amb 3.000 habitacions. I també destaca l'expansió en l'última dècada en diferents països europeus com Portugal, Alemanya, Països Baixos i Holanda. Té 4 allotjaments a Brussel·les, Berlín, Àmsterdam -un hotel al costat del cèntric parc Vondel- i Porto.
La cadena va facturar 541 milions d'euros, el 2023, una xifra rècord per a la companyia. Els ingressos van superar en un 19% els del 2022 i van suposar un 42% de creixement respecte a l'any anterior a la pandèmia del coronavirus. Al tancament del 2023, Catalonia tenia un deute bancari de 584 milions.
Edificis emblemàtics
A Barcelona ha buscat emplaçaments destacats i històrics, després de diferents projectes de rehabilitació en edificis emblemàtics amb valor històric. Els exemples més destacats són el Catalonia Eixample 1864, un edifici centenari que va formar part del primer conjunt d'habitatges de Barcelona i que actualment està catalogat com a Monument Històric; el Catalonia Plaza Catalunya, una construcció modernista de finals del segle XIX o el Catalonia Portal de l’Àngel, un palauet d'estil neoclàssic construït el 1872 i inclòs al catàleg de patrimoni artístic de Barcelona.
La política de valor històric també s'ha fet a Madrid, on la cadena va aterrar el 1995. Ara gestiona set establiments, com Catalonia Las Cortes, que es troba en un palauet del qual es conserven pintures a la fresca; el Catalonia Goya, un edifici del segle XIX situat al cèntric barri de Salamanca; el Catalonia Gran Via Madrid, un edifici modernista de principis del segle passat o el Catalonia Puerta del Sol, una construcció del segle XVIII catalogat dins el conjunt històric de la vila de Madrid. La nostra última incorporació és el Catalonia El Retiro, que es troba al conegut districte homònim, molt ben comunicat amb el centre de Madrid.
Restaurants i central de compres
Per fer més eficaç i rendible la gestió hotelera, el grup va crear la seva pròpia marca de restaurants Eboca -que ara sumen 19 espais- i una central de compres Quantum, especialitzada en el sector hoteler i la més gran en l'àmbit nacional amb més de 1.200 hotels associats, que proporciona un avantatge competitiu a la cadena.
La família Vallet també té en propietat una constructora i a través del family office està en el sector immobiliari -orígen dels negocis de familiars amb la seva fundació el 1976- amb compraventabarcelona by Finques Gonseni, dedicada a la gestió immobiliària i a la compravenda d'immobles a Barcelona.