Catalunya segueix apostant pel sector tecnològic. La comunitat autònoma compta amb més de 15.000 llocs de treball estables en empreses tecnològiques que fixen el seu centre de treball a Catalunya i un impacte econòmic superior a 1.400 milions d'euros anuals. En els últims cinc anys, la implantació de hubs tecnològics de Barcelona i Catalunya ha crescut més del doble, amb un total de 96 hubs actuals. Segons càlculs de les empreses i de Barcelona Digital Talent, s'espera per a 2025 que la xifra d'empleats ascendeixi fins als 20.000 llocs de treball i un creixement de fins als 2.000 milions d'euros de facturació actuals.
De tots els hubs tecnològics establerts a Catalunya, el 78% d'ells compten amb oficina a la ciutat de Barcelona. D'aquests, el districte del 22@ és el preferit per a pràcticament la meitat d'empreses (el 46%), seguit de l'Eixample (el 28%). La resta de hubs se situa majoritàriament en algun municipi de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquestes són algunes de les conclusions que s'extreuen de l'informe de Tech Hubs Overview impulsat pel Mobile World Capital Barcelona amb la col·laboració d'ACCIÓ, l'agència per a la Competitivitat d'Empreses de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.
Han participat en la presentació del document la tercera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat i conseller delegat d'ACCIÓ, Albert Castellanos, el CEO de MWCapital, Francesc Fajula i el director del programa de Talent Digital del MWCapital, Jordi Arrufí.
Talent internacional
Segons les empreses que han participat en l'estudi, trien Barcelona per la seva capacitat de tracció de talent multidisciplinari, d'alt nivell de talent local, l'ecosistema empresarial i industrial establert i també la seva ubicació geogràfica.
Paral·lelament, a l'informe destaca també l'arribada de talent internacional. Pràcticament, quatre de cada deu assalariats són estrangers i, de mitjana, les empreses compten amb treballadors de 18 nacionalitats diferents. A més, el 86% de les persones que treballen en un hub tenen entre 31 i 40 anys i el 30% d'elles són dones, xifra que ha incrementat respecte als últims estudis.
Respecte al tipus de feina que duu a terme cada hub, l'estudi reflecteix que la majoria es dediquen al sector dels jocs i l'industrial, encara que també n'hi ha molts d'enfocats al sector salut, serveis financers o alimentació. Algunes de les tecnologies que desenvolupen aquests centres són el desenvolupament d'aplicacions (apps), la intel·ligència artificial (IA), el Big Data, l'arquitectura de sistemes, les impressores 3D o la ciberseguretat.
96 hubs tecnològics
Els 96 hubs tecnològics que estan presents actualment a Catalunya són: ABB, Acuity Trading, Adesso, AkzoNobel, Allianz Technology, Alstom, Amazon, Bitpanda, Bizerba, Bumble, Centiro Solutions, Chartboost, Checkpoint Systems, Cisco Systems, Cofidis, Contentsquare, Costa Cruceros, Croda, Danone, Dedalus, DHL, Enel, Essity, Festo, FreeNow, Giesecke + Devrient, Hastee, HCL Technologies, IGG, IOI Barcelona, King, LaboratoriosHartmann, LIDL, MediaMarkt, MeetDeal, Microsoft, MiR Robots, Monolithicpower, Moodle, Mytheresa, N26, Nicecactus, Novartis, Nutanix, Omron, Oracle, PayFit RecursosHumanos, Porsche Digital, Red Hat, Roche DiabetesCare, Rovio, Sage, Salesforce, Santevet, Satellogic, Scopely, Sequra, Siemens Energy, Technica Electronics, Teladoc Health, Thoughtworks, Universal Robots, Unmanned life, Verif, Veristat, Vistaprint, Ypsomed Software i Zeptolab