Catalunya compta amb 1.835 empreses estrangeres d'àmbit tecnològic, un 6% més que el 2022 i un 34% més que el 2019, abans de l'esclat de la Covid-19. Així ho indica un estudi de l'agència per la competitivitat del Govern (d'ACCIÓ) en el que es detalla que les més de 1.800 companyies d'àmbit tecnològic que hi havia a Catalunya a finals de l'any passat representen el 19,8% del total de filials estrangeres establertes (9.255). 

Així ho ha anunciat el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, des de la inauguració de la 4a edició del Tech Spirit Barcelona. Precisament l'esdeveniment aplega aquest dimarts i dimecres a la capital catalana empreses emergents del sector, amb el focus posat en l'estat de les inversions estrangeres o l'auge de la intel·ligència artificial, entre altres. Segons ACCIÓ, durant la cita es duran a terme més de 500 reunions entre start-ups catalanes i inversors locals i internacionals.

Barcelona, primer hub d'start-ups del sud d'Europa

En aquest sentit, Albert Castellanos ha fet valdre la trajectòria de l'ecosistema d'start-ups a Catalunya en l'última dècada i "l'aposta d'entitats com el Tech Barcelona, acceleradores, institucions privades i ACCIÓ per convertir Barcelona i Catalunya en un hub de negocis emergents i emprenedoria a escala europea". 

El secretari d’Empresa i Competitivitat ha subratllat la importància de “la col·laboració publicoprivada” durant aquests 10 anys, un fet que ha permès convertir Barcelona en “el primer hub de firmes emergents del sud d’Europa, el segon preferit a la Unió Europea per fundar una start-up i el cinquè en rondes de finançament captades”. “Fa només sis anys comptàvem amb la meitat d’start-ups que ara i aixecaven quatre vegades menys finançament que en l’actualitat”, ha destacat.

A més, Castellanos ha explicat que “haver creat aquest ecosistema líder a Europa també ens ha permès atreure multinacionals estrangeres d’àmbit tecnològic a Catalunya, que han decidit ubicar aquí els seus centres d’R+D i innovació”. Com a reptes de futur, ha apuntat “augmentar la massa crítica d’empreses emergents, particularment les deeptech, que la innovació oberta passi a ser una pràctica més habitual a Catalunya i que les empreses emergents actuïn com un estímul per a l'R+D de més risc tecnològic”.

TIC, electrònica i audiovisual, els sectors que més destaquen a Catalunya

La majoria d'aquestes empreses estrangeres d'àmbit tecnològic assentades a Catalunya provenen dels Estats Units (19% del total), seguides de França (13,4%), Regne Unit (13%), Alemanya (10%) i Itàlia (5,3%). Per sectors, destaquen les del sector TIC i l'electrònica (56%), l'audiovisual (10,5%), els productes i els serveis sanitaris (9,4%) i la recerca i el desenvolupament (9%).

La quarta edició del Barcelona Tech Spirit ha donat aquest dimarts el tret de sortida a la Llotja de Mar de Barcelona. Durant dos dies, la previsió és que el recinte aculli més de 140 ponents i 60 conferències. Entre aquests, destaquen la presidenta executiva i cofundadora d'Holaluz, Carlota Pi; o l'emprenedor Avi Meir, de Travelperk, una de les empreses catalanes valorades com a unicorn. 

A la inauguració d'aquest dimarts també hi ha assistit el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; el quart tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls; el director executiu del Mobile World Capital Barcelona, Francesc Fajula; o el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, entre altres.