Catalunya compta amb més de 9.120 empreses zombis, sent la segona comunitat autònoma després de Madrid amb més negocis d'aquestes característiques. De fet, de les 48.000 companyies zombis que hi ha a Espanya, Catalunya copa el 19% d'aquestes empreses. Però, què són els negocis zombis? Una empresa zombi és aquella que presenta una rendibilitat baixa o fins i tot negativa, incapaç de generar prou recursos per fer front als costos financers que comporta la devolució dels seus deutes a curt i mitjà termini.
A més, aquestes empreses vulnerables presenten almenys dos exercicis consecutius en els quals els seus resultats operatius van ser insuficients per a cobrir els compromisos derivats del seu endeutament financer. Cal esperar que l'enduriment progressiu dels tipus d'interès iniciat el 2022 provoqui un increment progressiu d'aquest cens d'empreses altament vulnerables.
Refinançament del deute
Aquestes companyies, altament vulnerables, aconsegueixen sobreviure al mercat mitjançant el refinançament continu del seu deute. La seva existència pot arribar a condicionar el desenvolupament de l'economia, ja que a llarg termini tenen un futur incert, multipliquen en la seva activitat amb la resta del teixit productiu els riscos d'impagament i la prolongació de la seva activitat impedeix que els recursos es reassignin a empreses més eficients.
La mida és un factor que influeix en la capacitat d'una empresa per asseure's a renegociar amb els seus creditors financers, però, segons l'estudi de la societat filial de Crèdit i Caució d'Iberinform, el fenomen de les empreses zombis es dona en tots els segments. En la seva gran majoria es tracta de microempreses (57% del total), seguides per petites (30%), mitjanes (9,2%) i grans empreses (3,9%).
Negocis zombis per sector i zona
Per sectors d'activitat, el nombre més gran d'empreses zombis s'enquadra en el de la construcció i l'activitat immobiliària (22% del total), seguit pel comerç (21%) i la indústria manufacturera (14%).
Respecte a la seva distribució territorial, gairebé la meitat de les empreses vulnerables es concentra a les comunitats de Madrid (21%) amb 10.080, Catalunya (19%) amb 9.120 i València (10%) amb 4.800, en línia amb el nivell d'activitat empresarial més gran d'aquestes comunitats autònomes. Li segueixen Andalusia, (9,9%) amb 4.752, Galícia (6,7%) amb 3.216, País Basc (6,0%) amb 2.880, Castella i Lleó (4,3%) amb 2.064, Aragó (4,1%) amb 1.968, Canàries (3,7%) amb 1.776 i Castella-La Mancha (3,2%) que compta amb 1.536 negocis zombis.
El 2021, un estudi dut a terme per Informa assenyalava que a Espanya hi havia 39.560 empreses zombis, la qual cosa representava pràcticament un 7% de les 577.341 companyies mercantils amb menys d'una dècada d'antiguitat. En aquella ocasió, Madrid també concentrava la majoria de negocis zombis d'Espanya, amb 7.194 firmes (el 18%) del total, mentre que Catalunya sumava el 17% i Andalusia i València comptaven l'11%, en ambdós casos.