Catalunya és la comunitat d'Espanya amb el major nombre de ciutats ideals per al desenvolupament de start-ups. Així es desprèn del rànquing elaborat pel centre d'investigació de l'ecosistema d'empreses emergents, Startup Blink, les dades del qual ha recopilat i analitzat el comparador financer HelloSafe. En l'àmbit global, Espanya ocupa el quinzè lloc del rànquing de països més ben posicionats per al desenvolupament d'aquest tipus d'empreses emergents, mentre que Barcelona és la ciutat del país més ben posicionada.

Es tracta d'una llista en la qual es tenen en compte tres criteris: quantitat d'empreses, qualitat i entorn emprenedor. Basant-se en aquests factors, fins a 40 ciutats d'Espanya es troben entre les 1.000 que componen el rànquing d'Empresa Emergent Blink, sent Barcelona el que més amunt es col·loca, al lloc número 40 mundial. No obstant això, ha baixat tres posicions en comparació amb l'any anterior. Segons la taula, publicada aquest mes de juny, per darrere de Barcelona, completen el top 5 de ciutats Madrid (49 global), València (148 global), Bilbao (284 global) i Sevilla (332 global).

Quant a comunitats, Catalunya compta amb la concentració de ciutats ideals més gran per a la creació d'empreses emergents. En els últims anys, destaquen des de la firma, s'ha posicionat com un centre líder europeu d'empreses emergents, en gran part gràcies que Barcelona ha vist néixer companyies notables i unicorns com Glovo, Wallbox i Letgo, entre d'altres.

Si bé Barcelona és el líder en innovació a la regió, ciutats com Girona, Lleida, Reus, Tarragona, Manresa, Sant Just Desvern i Granollers han aconseguit posicionar-se també al llistat de les 1.000 millors ciutats per a empreses emergents al món, el 2023. Andalusia, amb 7 ciutats, Comunitat Valenciana i Galícia, amb 4, i País Basc, amb 3, completen el top de les comunitats autònomes espanyoles més ben posicionades.

Espanya recupera una posició en el rànquing

En l'àmbit estatal, Espanya va aconseguir recuperar una posició en el rànquing en el període de 2022 a 2023 a compte d'Irlanda, el mateix país que havia desplaçat a Espanya l'any anterior, ocupant el lloc quinzè a escala global i el setè a la Unió Europea. Aquest canvi de posició es deu que, malgrat les dificultats experimentades durant els anys de la pandèmia, el país ha aconseguit mantenir-se competitiu en l'àmbit de les empreses emergents i ha aconseguit recuperar terreny en el rànquing.

"L'ecosistema d'empreses emergents a Espanya és més jove en comparació amb altres països europeus, però destaca per brindar als emprenedors europeus un nivell de vida més accessible. Irònicament, l'elevada taxa d'atur de llarga durada ha generat conseqüències favorables en l'ecosistema d'empreses emergents del país", explica Brenda Ibarra, analista de HelloSafe.

En aquest sentit, l'experta assegura que la dificultat per trobar llocs de treball corporatius de qualitat ha impulsat un major nombre de persones a endinsar-se en l'esperit emprenedor. "L'últim any, les taxes d'atur van assolir el seu punt més baix en 15 anys, la qual cosa indica una recuperació econòmica al país, els efectes de la qual encara estan per veure's en l'ecosistema d'empreses emergents", afegeix Ibarra.

Marbella, disparada: avança 190 posicions en el rànquing mundial

Quant a la ciutat que més avança, Marbella és sens dubte la que destaca sobre la resta. La ciutat malaguenya ha trepitjat l'accelerador l'últim any, avançant 190 posicions de cop en la classificació mundial. D'aquesta manera, ha passat de la posició 836 a la 646 en tan sols dotze mesos.

Altres capitals com Santander, Vitòria-Gasteiz i Almeria han experimentat un desenvolupament interessant en les condicions que ofereixen per a les empreses emergents, ascendint també més de 100 posicions entre 2022 i 2023 en el rànquing mundial de les millors ciutats per a empreses emergents. Destaquen també Lleó, que s'ha classificat per primera vegada en el rànquing de les 1.000 millors ciutats per a empreses emergents i Saragossa, que es col·loca com la desena ciutat amb millor ecosistema per a empreses emergents a Espanya en el rànquing de 2023.

Així mateix, Espanya compta amb diferents ecosistemes sòlids, amb dues de les seves ciutats classificades al top 50 del rànquing, tres al top 200, quatre al top 300 i 12 al top 500. "Tanmateix, val la pena observar que 28 d'aquestes ciutats estan classificades en la meitat inferior del rànquing, de les quals 15 són entre les posicions 701 a 1.000", comenten des de HelloSafe.