El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts que el Govern ha plantejat en l'executiu central invertir 300 milions d'euros en una planta de prototipat de xips, que s'ubicaria en uns terrenys propers a les instal·lacions del Sincrotró Alba, a Cerdanyola del Vallès (Barcelona). La inversió es finançaria amb fons europeus per a la transformació i resiliència. "Des de fa unes setmanes, l'Estat té sobre la taula un projecte concret perquè Catalunya aculli una planta de prefabricació de xips", ha explicat Aragonès, durant la seva intervenció en la Reunió del Cercle d'Economia, a Barcelona. Aragonès ha explicat que es tracta d'una iniciativa que "requereix 300 milions d'inversió" pública, a sumar al desemborsament d'un privat, que el Govern reclama que procedeixin dels fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència.
El president ha emmarcat aquest projecte en la política de reindustrialització que està potenciant la Generalitat i que passa, entre altres aspectes, por la captació d'inversions privades estatals i internacionals. El líder català ha defensat davant de l'empresariat català que Catalunya està impulsant un important procés de reindustrialització que, juntament con las polítiques mediambientals i tecnològiques, conduirà a consolidar un canvi de model productiu, basat en negoci i ocupació de valor afegit.
El Govern català fa temps que treballa per atreure una planta de microxips, a Catalunya. A més, està en marxa una iniciativa de las Cambres de Comerç de Catalunya, denominada FabCat, per participar de forma activa per aconseguir que vengui al territori alguna de les fàbriques de semiconductores que s'han de construir a la Unió Europea, arran de l'aposta European Chips Act, la directiva europea que vol posicionar a Europa com a potència en la producció de semiconductores, amb una inversió global de 43.000 milions d'euros.
Catalunya ha millorat el seu posicionament al sector dels microxips amb inversions de grans corporacions internacionals, entre les quals destaca la de Cisco Systems que, aquest any, va anunciar la instal·lació del seu primer centreeuropeu de disseny de microxips a la capital catalana. En finals de l'any passat, l'empresa catalana de semiconductores Ideaded va invertir 12 milions d'euros per obrir a les seves instal·lacions a Viladecans (Barcelona) la sala blanca de semiconductores més gran del sud d'Europa, que té 500 metres quadrats i entrarà en funcionament a principis de 2023.
Segons l'últim informe de l'agència catalana per a la competitivitat Acció, Catalunya s'està posicionant com un dels entorns més dinàmics al sud d'Europa en l'àmbit del disseny de semiconductores. L'ecosistema actual està format per 4.400 professionals i 104 empreses i entitats d'investigació, amb un gran potencial de creixement gràcies a la demanda mundial. En xifres globals, el 2021 els ingressos de la indústria mundial de semiconductores van ascendir en 583.500 milions de dòlars, un augment considerable respecte l'any anterior, en el qual els ingressos totals van assolir els 466.240 milions de dòlars. Pròximament, s'espera que la indústria mundial dels xips de semiconductores arribi als 600.000 milions de dòlars.