Els ciutadans de la Comunitat Valenciana, Andalusia, Múrcia, Castella-La Mancha, Balears i Catalunya van rebre l'any passat aportacions per sota de la mitjana estatal per l'actual model de finançament autonòmic. Al contrari, els de Madrid, Cantàbria, les Canàries, Extremadura i La Rioja els van rebre per sobre de la mitjana segons les dades que acaba d'actualitzar l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef). Això influeix en les despeses dels serveis públics essencials.
Segons l'últim Observatori d'informació economicofinancera elaborat per l'Airef, referent a les autonomies de règim comú (totes excepte el País Basc i Navarra), cada espanyol va rebre, de mitjana, 3.496 euros el 2023 corresponents a l'actual model de finançament. Per cert, aquest model data de 2009 i està caducat des de 2014. Afavoreix els ciutadans de determinades comunitats mentre perjudica els de les altres, que reben menys recursos que la mitjana estatal.
Respecte els ciutadans més perjudicats, els de Múrcia ocupen la primera posició, amb 283 euros menys que la mitjana, seguits dels d'Andalusia, 212 euros menys; València, 207; Castella-La Mancha, 197; Balears, 144; i els de Catalunya, amb 43 euros menys.
A Catalunya, el finançament per habitant va arribar als 3.453 euros l'any passat, que suposa 43 euros per sota de la mitjana estatal (3.496 euros), mentre que el de Madrid va pujar a 3.679 euros, que equival a 183 euros més que la mitjana.
L'Airef precisa també el que va deixar de recaptar cada comunitat de règim comú en concepte de bonificació d'impostos. En aquesta categoria, Madrid lidera en solitari la llista perquè va renunciar a ingressar el 2,40% del seu PIB l'any passat, fet que suposa uns 11.800 milions. En comparació, Catalunya va concedir beneficis fiscals equivalents al 0,86% del seu PIB, uns 2.400 milions.
El febrer passat, l'Airef va posar en dubte que Espanya aconsegueixi baixar el dèficit al 3% del PIB aquest 2024 tal com va anunciar en les seves previsions. L'entitat que presideix Cristina Herrero va considerar que l'evolució de la despesa de les comunitats autònomes està "molt per sobre de la taxa de referència".
La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dimecres que convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) durant el mes de juliol, "com sempre", per "parlar del que vulguin les comunitats autònomes" i el mateix govern". Va recordar que la qüestió central d'aquest CPFF ha de ser l'aprovació dels objectius d'estabilitat que serveixen de base per a l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat i els de les comunitats autònomes.
Montero ha fet aquestes manifestacions al passadís del Congrés després que aquest dimarts els consellers d'Hisenda de les 14 comunitats autònomes governades pel PP li van demanar que convoqués de forma "urgent" a aquest organisme per tombar la negociació amb ERC per a un finançament que reculli les "singularitats" de Catalunya.