El teixit empresarial espanyol sembla no recuperar-se de la temporada de pandèmia i de la pèrdua d’empreses a Catalunya n’és un clar exemple: durant el període 2022-2023 a comunitat autònoma va perdre un 6% d’empreses, el que es tradueix en un total de 38.000 entitats menys, segons dades de l’estudi Tendencias en las Empresas Españolas: cantidad, tipos y número de ocupados, realitzat per l'escola de negocis TBS Education-Barcelona.

Edgar Sánchez, autor de l’estudi, professor col·laborador de TBS Education-Barcelona i expert en el Comportament del Consumidor i Neuromàrqueting, assegura que “es tracta d'una tendència preocupant que està afectant sobretot microempreses i mitjanes empreses, que tenen un paper clau a la societat catalana com a generadores d'ocupació i benestar econòmic”. En relació amb el paper que exerceix Catalunya al teixit empresarial nacional, l’Edgar Sánchez explica que, "l'oferta d'escoles de negocis, l'oferta econòmica, de talent i el benestar que ofereixen ciutats com Barcelona continuen sent un pol d'atracció tant per a entitats nacionals com a internacionals".

Aquesta és una de les raons per les quals Catalunya té el 18,4% de les empreses actives de tot l’estat, xifra que, malgrat les pèrdues, cada cop s’allunya més de les de Madrid, que ha perdut un total de 49.000 empreses durant l’últim any. Mentrestant, autonomies com Andalusia van guanyant terreny: aquesta comunitat ha perdut 10.000 companyies i de mica en mica es va acostant més a les xifres catalanes. Però no tot són males notícies: “encara que la reducció del nombre de companyies ha impactat de manera negativa en l'ocupació laboral, sembla que les empreses existents estan fent servir més persones”, segons apunta Sánchez.

Més ocupació

El nombre de persones ocupades per empreses ha augmentat a tot l’estat, concretament, un 17% del 2020 al 2023. En el cas de Catalunya, la ràtio de persones ocupades per empresa ha crescut en 1 punt durant el període estudiat, fins a situar-se al 6,3 el passat 2023. Dins d’aquest fenomen, és important destacar el nombre de dones ocupades per empresa, que ha pujat en l'àmbit estatal en un 19%, una dada positiva i que voga a favor de la paritat als llocs de treball.

Sobre què hem de fer per a reforçar el teixit empresarial? A tot l’estat espanyol s’han perdut 197.000 empreses en el període 2022-2023. Sánchez ressalta la necessitat de revertir aquesta situació. Segons apunta l’expert, “la creació d'empreses és un indicador vital de la salut econòmica d'un país”. En relació amb això, no es tracta només de la necessitat d’incrementar el nombre d’empreses, sinó també de mantenir-les per tal d’aconseguir "més inversió local i estrangera, així com la disponibilitat de finançament i polítiques públiques favorables", ha apuntat l’autor de l’estudi.

A aquests reptes se li suma el fet d'aconseguir una distribució més equitativa de les empreses espanyoles. Ens trobem en un context marcat per la polarització de les companyies: 8 de les 17 comunitats autònomes concentren el 80% de les empreses de tot el país, que "pot generar importants disparitats i desequilibris en ingressos a les regions i fins i tot segregació", segons ha afirmat l’autor de l’estudi. Ajustar això no és una tasca fàcil: “per reforçar el teixit empresarial són imprescindibles les polítiques públiques que fomentin la resiliència i el creixement empresarial”, explica Sánchez, que acaba dient que "reforçar el teixit empresarial és una tasca pendent i més urgent del que sembla, ja que incideix en l’ocupació laboral i, per tant, en el benestar de tots els ciutadans":