CCOO s'ha manifestat aquest dimecres contra la decisió de Ferrovial de traslladar la seva seu social als Països Baixos. Després del pronunciament del govern espanyol aquest matí lamentant l'operació, el sindicat veu "preocupant" i ha titllat de "socialment irresponsable" el moviment estratègic de la multinacional de la família Del Pi, segons ha informat a través d'un comunicat.
La companyia justifica el canvi de seu en el seu interès estratègic de cotitzar primer al mercat borsari dels Països Baixos, i posteriorment també als Estats Units, al tenir entre els Estats Units i el Canadà el 81% de la seva activitat, el 36% de les seves vendes i el 29% del seu accionariat. Encara que els seus plans passen per continuar cotitzant en l'IBEX 35. El canvi suposa un estalvi proper als 40 milions d'euros a l'any en impostos per la laxitud del sistema fiscal dels Països Baixos, segons les estimacions de la mateixa companyia.
És per això que CCOO considera "més que preocupant que una multinacional espanyola, que ha crescut a l''ombra' dels contractes i inversions realitzades amb les Administracions Públiques espanyoles com la infraestructura de l'AVE, decideixi deslocalitzar-se fiscalment per optimitzar els seus beneficis, aprofitant els avantatges fiscals dels Països Baixos," ha assenyalat el sindicat.
Doble pèrdua d'ocupació i de tributació
En aquest sentit, s'oposen a la decisió de la companyia que dirigeix Rafael Del Pi "en un moment on les multinacionals espanyoles haurien de mostrar el seu compromís amb el país, aquest tipus de decisions mostren la insolidaritat de Ferrovial amb el seu país d'origen". A més de l'estalvi fiscal, el sindicat critica que aquest tipus d'operacions causen normalment un "efecte arrossegament" d'altres unitats de negoci de la companyia, com poden ser inicialment els Serveis Centrals.
Una cosa que, segons denúncia, provoca "una doble pèrdua d'ocupació i de tributació, en altres impostos com a IVA i IRPF amb el trasllat d'una part rellevant de les seves persones amb més sous als Països Baixos." D'aquesta manera, CCOO reclama a Ferrovial que reconsideri la seva decisió i, en el seu defecte, sigui analitzada des dels poders públics per intentar evitar aquestes estratègies de planificació fiscal "que generen perjudicis clars a l'interès general".
El sindicat creu que els fets fan imprescindible que la Unió Europea avanci cap a les propostes recollides en el Dictamen del CESSAMENT sobre un conjunt de mesures destinades a combatre el frau i l'elusió fiscals i a avançar en la convergència entre els sistemes fiscals dels països de la UE. Una cosa que evitaria "pràctiques de Dúmping Fiscal per part d'Estats com els Països Baixos, entre altres, que ja han estat assenyalats per la mateixa Comissió Europea en diferents ocasions, així com per l'Agència Tributària al seu informe de l'any 2019 'País per país'".