La Comissió Europea va defensar aquest dimarts davant del Tribunal de Justícia Unió Europea (TJUE) que la multinacional Google va restringir la competència a través del seu sistema operatiu Android i va demanar als jutges que mantinguin la multa de més de 4.000 milions a la tecnològica per abús de posició dominant. Els advocats de l'Executiu comunitari van afirmar durant la vista celebrada a la seu del Tribunal, a Luxemburg, que la companyia va desplegar una estratègia "del bastó i la pastanaga" cap als fabricants de dispositius mòbils i altres actors del sector amb l'objectiu d'assentar i reforçar la seva "superioritat" al mercat.
El procés s'emmarca dins de les crítiques del nou president dels EUA, Donald Trump, contra la UE a la qual acusa de maltractar les empreses tecnològiques nord-americanes que han mostrat un suport sense fissures al nou mandatari.
En concret, Brussel·les va carregar contra les clàusules que obliguen aquests fabricants a reinstal·lar Google Search i Google Chrome per tenir accés a una llicència d'explotació a la seva tenda d'aplicacions Play Store i contra els acords que exigeixen als fabricants els compromisos de no vendre dispositius mòbils amb versions d'Android no autoritzades per Google. Aquestes versions alternatives, va explicar l'advocat de la Comissió, representaven una "amenaça competidora" perquè "eren desenvolupades fora del control de Google", firma que va reconèixer que les esmentades versions "competien contra la seva pròpia versió".
A més, va apuntar que els acords per a la preinstal·lació de Google Search i de Chrome van dotar la multinacional d'un "important avantatge competitiu" que queda acreditat gràcies a les "significatives proves" incloses en la decisió de primera instància del tribunal de Luxemburg que va confirmar la sanció. La Comissió Europea va descriure que el model que Google va desenvolupar a través del seu sistema operatiu va donar a la companyia un "control gairebé total de l'ecosistema" i va finalitzar la seva exposició demanant els jutges que confirmin la primera decisió i, en conseqüència, la multa.
Queixes dels consumidors
L'Executiu comunitari es va veure avalat durant l'audiència per l'Associació de Consumidors Europeus (BEUC), l'advocada de la qual va afirmar que Google intenta guanyar el cas basant els seus arguments en l'existència de l''homo economicus', un concepte econòmic que fa referència a uns consumidors el comportament dels quals és totalment racional.
La representant legal d'aquesta associació va remarcar, al contrari, que els consumidors tenen "biaixos cognitius i de comportament" que estan reflectits "en moltes àrees de regulació".
Així, BEUC va instar a "no distreure's de l'element essencial del cas", que segons la seva opinió és garantir una "elecció lliure" per part dels consumidors". En aquest sentit, l'advocada va subratllar que "les pràctiques de Google van ser perjudicials per a l'interès i ús dels consumidors" i va afegir, a més, que "posen en joc la pluralitat en una societat democràtica". A més dels Consumidors, estan personats en l'assumpte a favor de la Comissió Europea, entitats com les associacions alemanyes d'editors BDVZ i VD, Fair Search, un grup d'organitzacions contra el domini de Google, i els motors de cerca francesa, Qwant, i txec, Seznam.