La Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) ha millorat l'oferta que va fer als sindicats el mes de desembre passat i que consistia en una pujada salarial del 5% a tres anys. En concret, d'un 2% el 2024, d'un altre 2% el 2025 i d'un 1% més el 2026. La patronal de CaixaBank, Unicaja o Abanca, proposa ara que l'esmentada pujada sigui del 7%. Exactament del 2,75% aquest 2024, del 2,25% el 2025 i un altre 2% el 2026. Una cosa que els representants dels treballadors rebutgen. De fet, ja han anunciat que el proper 8 de febrer iniciaran mobilitzacions, amb protestes al carrer, i no descarten fins i tot anar a la vaga.
Aquesta pujada salarial s'emmarca dins de la negociació del nou conveni col·lectiu d'estalvi que la patronal i els sindicats estan negociant. La pujada de tipus i la inflació ha fet que les plantilles perdin poder adquisitiu en els últims anys. Per això, FINI-SECB, CCOO i UGT, els que tenen més representació a les excaixes d'estalvi, consideren que les pujades haurien de ser d'entre el 17% i el 23% en aquests tres anys.
La proposta de CECA, per tant, està molt allunyada de la que esperaven els treballadors. I a més, es dona a conèixer en una setmana en què la banca és publicat els resultats de 2023, que han estat rècord, la qual cosa porta els sindicats a defensar amb ímpetu que les entitats poden millorar encara més els salaris.
"Després de tres anys de recuperació i comptes de resultats rècord, ara volen que les plantilles es conformin amb un increment salarial del 7% en 3 anys i una part variable que no percebran totes les plantilles. Seriosament pensen que és normal que durant anys hàgim perdut poder adquisitiu, i ara atesa la millora de la situació econòmica, ens conformarem amb increments salarials menors a les estimacions d'IPC?", qüestionen des d'UGT.
"Després dels extraordinaris beneficis que les entitats han començat a publicar, esperàvem un moviment contundent per part de la patronal. La proposta plantejada, molt allunyada de la realitat econòmica, social i dels extraordinaris esforços que han realitzat les plantilles en tants anys de crisi i reestructuració del sector, ens aboquen a començar una escalada de mobilitzacions sense precedents," adverteix FINI en un altre comunicat.
El sindicat recorda que realitzaran una "primera manifestació" el proper 8 de febrer a Madrid, a la que seguirà un calendari de mobilitzacions que aniran anunciant puntualment si la patronal no mou la seva postura. CECA, per la seva part, els ha citat a una nova reunió el dia 20 de febrer.
Des de Comissions Obreres asseguren que la de CECA és una "proposta incomprensible" i recorden que entitats que en formen part, com Abanca, ja han anunciat pujades salarials de manera independent (del 8%). També Kutxabank, que forma part de la Confederació, ha pactat una pujada superior al 5%.
En paral·lel, l'Associació Espanyola de Banca (AEB) també està negociant un nou conveni col·lectiu. En desembre, la patronal de Santander, BBVA o Sabadell, ja va proposar als sindicats una pujada salarial del 7%, però, en el seu cas, a quatre anys. En concret, del 2,5% el 2024, d'un altre 2,5% el 2025, de l'1,25% el 2026 i d'un altre 1,25% el 2027. La representació laboral, que també reivindica aquí pujades d'entre el 17% i el 23% durant el temps que s'estengui el nou conveni, també va rebutjar la mesura.
La patronal que presideix Alejandra Kindelán tornarà a reunir-se amb els sindicats dimarts vinent 6 de febrer.