CECA convoca als sindicats amb l'objectiu de negociar una pujada salarial que compensi l'impacte de la inflació en el salari dels treballadors, alguna cosa menys de 60.000 de repartits entre CaixaBank, Unicaja, Abanca, Ibercaja i altres entitats. Per a això, l'associació que presideix Isidre Fainé i dirigeix José María Méndez ha de reobrir el conveni col·lectiu de les excaixes d'estalvi així que ha donat cita a FINI, CCOO i UGT aquest dimecres 25 de gener a Madrid a les 16:00 hores.
Precisament aquests sindicats havien convocat aturades i protestes en algunes ciutats com a mesura de pressió perquè CECA els cridés a negociar. Els treballadors, de fet, ja estaven citats dimarts 31 davant la seu d'Unicaja a Màlaga o el dia 3 de febrer en la de CaixaBank, ubicada a València. Unes mobilitzacions que s'anaven a produir coincidint amb les presentacions de resultats d'aquestes entitats, però que, si avancen les negociacions, es pararan.
Els treballadors d'Unicaja ja van sortir al carrer dijous passat per exigir una pujada salarial, en concret, van protestar més de 200 persones a la ciutat andalusa; A Abanca també feia diversos divendres consecutius que protestaven davant la seu d'A Coruña i s'estaven preparant per a una mobilització major el dia que el banc va presentar els beneficis del 2022. Igual com en la seu d'Ibercaja a Saragossa.
Igualment, tots els treballadors del sector financer van sortir al carrer el mes d'octubre passat per demanar una compensació salarial per la inflació, si bé, la pujada de preus els ha fet perdre poder adquisitiu. Diferents sindicats apuntaven que l'objectiu de les noves mobilitzacions no era cap altre que fer reaccionar a CECA, com sembla que finalment ha passat. Doncs aquest mateix dilluns, l'associació -que portava sense pronunciar-se des d'octubre- els ha citat d'urgència, en tot just dos dies. Una cosa que tots han valorat.
Les altres patronals del sector, l'Associació Espanyola de Banca (AEB) que representa entitats com Santander, Sabadell o BBVA i les de les caixes rurals, la Unió de Cooperatives de Crèdit (UNACC) i l'Associació Empresarial d'Entitats Cooperatives de Crèdit (Asemecc), que representen més de 40 entitats, ja van acordar a finals de 2022 una pujada salarial del 4,5% -davant la pactada als convenis de l'1%- que comença a aplicar aquest mes de gener.
Després de l'última reunió feta entre CECA i els sindicats a l'octubre, en el marc de l'observatori sectorial, les negociacions s'havien interromput. La patronal va demanar temps a la representació laboral abans de tornar a reunir-se per valorar si podien dur a terme una pujada salarial. Segons van explicar, anaven a esperar a conèixer la dada acumulada d'inflació i PIB de 2022 per veure si s'aclarien algunes incerteses econòmiques.
I finalment ha estat avui quan l'associació ha fet un pas a l'endavant. Ara els treballadors confien que si hi ha voluntat per part de CECA aquestes negociacions puguin anar molt de pressa. De fet, fonts sindicals destaquen que es podria resoldre el mateix dimecres i que les pujades salarials -si n'hi ha- apliquin ja des d'aquest mes de gener. Doncs les pujades a la banca i les caixes rurals es van negociar en només unes hores.
Després de la pujada del 4,5% que van fer els bancs, alguns d'ells han fet millores extra sobre l'acord. Així, Bankinter ha pagat a més una extra de 1.000 euros als treballadors; I BBVA ha pujat les aportacions al pla de pensions de 500 a 800 euros per compensar la pujada de la inflació. Algunes entitats també estan oferint les hipoteques i crèdits a preus més competitius als seus empleats després de la pujada de tipus.
Els sindicats apel·len a CaixaBank
Des de CCOO destaquen que els sindicats estan aconseguint que la pràctica totalitat de les entitats que es regeixen pel conveni de banca i de les caixes rurals garanteixin l'increment net del 4,5% -o, si és procedent, increments garantits sense absorció- amb l'excepció del Santander, on s'han convocat mobilitzacions aquest dilluns a la tarda. Exactament a Madrid, A Coruña i Tenerife.
En FINI, que ara és el sindicat majoritari i, per tant, qui portarà la batuta de les negociacions en CECA, recorden que el seu objectiu és que la pujada arribi al nombre més gran de treballadors i que no s'apliqui la clàusula de compensació. Una cosa que comparteixen en UGT, on recorden que CaixaBank, amb el 70% de representació a la taula negociadora, és qui té l'última paraula, així que apel·len a aquesta entitat perquè recolzi aquesta millora.
Algunes entitats ja han manifestat interès a apujar el sou dels seus treballadors, però han de fer-ho totes de manera conjunta modificant el conveni col·lectiu.