La patronal catalana Cecot adverteix que l’activitat industrial manufacturera entrarà en una fase d’alentiment en el segon semestre d’aquest any. En la presentació del seu segon baròmetre industrial, constata que la indústria encara no ha recuperat els nivells d’activitat d’abans de la pandèmia. Així, les dades del segon trimestre d’aquest any encara estan per sota de les de l’últim trimestre de 2019 i, en aquest sentit, posen l’èmfasi en el descens del volum d’hores treballades.
Aquest baròmetre desgrana un seguit de dades que els responsables de Cecot qualifiquen de “preocupants”. El “clima Industrial” manté una tendència negativa per la caiguda de les expectatives de producció i del nivell de comandes. La sensació “negativa” de l’empresariat s’atribueix principalment a aquests tres factors: a un descens en la cartera de comandes, a l’acumulació d’estocs i a la frenada del consum.
Els preus industrials han sofert la pujada més gran dels darrers 25 anys. Des de la patronal es recorda que el preu de les matèries primeres es van situar l’any passat un 30% per sobre de l’últim trimestre de 2019. En aquest sentit, apunten que el trasllat de l’increment de preus a la industria ha estat “molt lent” i que una gran part de les pimes no l’ha pogut repercutir en la seva integritat.
Exportacions disparades
Però també apunten dades positives. Les exportacions de la indústria manufacturera han augmentat un 22% a Catalunya entre el gener i l’abril. L’increment de l’activitat exportadora ha estat impulsat pel sector de l’automoció, amb un increment interanual del 81%.
En la roda de premsa per presentar el segon baròmetre industrial de Cecot, el seu president, Xavier Panés, va insistir en que l’activitat industrial encara no ha recuperat el nivell prepandèmia i que, a sobre, les dades apunten a un alentiment en el segon semestre de l’any, no només a Catalunya sinó a escala mundial.
Panés va reclamar a les administracions un “pla de xoc” amb mesures concretes i pressupost. “Tots estan d’acord en que la industria és crucial però ara cal passar a l’acció”: millorar l’accés al sòl industrial, millorar els tràmits administratius, pensar en la fiscalitat de les pimes, l’educació i formació, entre altres accions. Per assolir-ho, va reclamar un “pla de xoc” per afrontar aquest reptes “amb mesures i pressupostos concrets”.
El president de Cecot va criticar que a vegades semblin més importants les inversions estrangeres que l’activitat de les empreses locals. “Reindustrialitzar no és només captar inversions estrangeres sinó també ajudar a la industria del país per a que pugui créixer. No ens oblidem de les empreses del país: benvinguts els fons que vénen de fora, però pensem també en els d’aquí”.