Cellnex comença la seva nova etapa de consolidació amb una facturació de 985 milions en el primer trimestre de 2023, un 19% més que en el mateix període de l'any anterior –un 15% si s'exclouen els ingressos provinents de la refacturació de l'energia a clients. L'operador d'infraestructures de telecomunicacions també ha reduït les pèrdues un 2,1%, fins als 91 milions d'euros, pels costos associats a les operacions de creixement, segons ha informat aquest dijous.
L'ebitda (resultat brut d'explotació) de la companyia catalana es va situar en 730 milions, un 15% més, mentre que el flux de caixa lliure i recurrent alçapremat va assolir els 336 milions, un 12% més. Cellnex destaca que les pèrdues de 91 milions s'expliquen per l'efecte de les amortitzacions, que van créixer un 13%, i dels costos financers, un 12% superiors, lligats ambdós a la consolidació d'adquisicions passades.
En aquest sentit, el conseller delegat de l'empresa, Tobías Martínez, ha defensat que els comptes del primer trimestre han estat marcats "pel compliment dels objectius de creixement orgànic del grup, que ve a reforçar l'alineament amb el nou capítol estratègic que vam anunciar al mercat el mes de novembre passat."
Així, Martínez destaca que l'objectiu principal de la companyia és assolir el grau d'inversió per Standard & Poor's no més tard de 2024, "consolidant així la nostra capacitat financera per al creixement sostenible de Cellnex en els propers anys". Igualment, Cellnex busca mantenir el grau d'inversió per part de Fitch (BBB-) amb perspectiva estable, per tenir millors condicions d'accés als mercats de deute.
Creixement orgànic del 6,8%
Quant al deute financer net, Cellnex registra un passiu de 17.000 milions d'euros, si bé la companyia destaca que un 77% d'ella està referenciada a tipus fix. Així mateix, la companyia comptava a data de març de 2023 amb una liquiditat disponible (tresoreria i deute no disposada) d'aproximadament 4.300 milions d'euros.
Respecte als ingressos, més del 91% d'ells (899 milions) van procedir dels serveis d'infraestructures per a operadors de telecomunicacions mòbils. Per la seva part, les activitats de radiodifusió van aportar al grup el 5,8% de la facturació (57 milions), mentre que el negoci de xarxes de seguretat i xarxes per a la gestió d'infraestructures un 2,9% (29 milions d'euros)..
A tancament de març, Cellnex comptava amb 111.931 emplaçaments operatius, tots ells a Europa (Àustria, Dinamarca, Espanya, França, Irlanda, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, Suècia i Suïssa), als que cal afegir 7.988 nodes de sistemes d'antenes distribuïdes (DONES) i microcel·les ('small cells').
La companyia catalana destaca que en el primer trimestre de l'any el creixement orgànic dels punts de presència als emplaçaments va ser d'un 6,8% amb relació al primer trimestre de l'exercici anterior.
Nous consellers per accelerar la recerca de CEO
Cellnex es troba immersa en una nova etapa en què prioritza el creixement orgànic, després d'un període d'expansió que Tobías Martínez ha capitanejat en els últims vuit anys. El gener passat, va anunciar la seva renúncia com a conseller delegat per donar pas al nou període del grup. Una sortida que ser farà efectiva a començaments de juny, després que se celebri la Junta General d'Accionistes.
Els resultats arriben un dia després que el Consell d'Administració de la companyia acordés incorporar dos nous consellers després de les dimissions de Bertrand Kan i Leonar Peter Shore després de les pressions del màxim accionista de la companyia, el fons britànic The Children's Investment (TCI). El propietari del fons, el multimilionari i activista Chris Hohn, va al·legar que ambdós membres estaven bloquejant la recerca del nou CEO que substitueixi Martínez i, finalment, ambdós consjeros van abandonar l'òrgan per "diferències irreconciliables" amb el consell.
Amb l'elecció de Jonathan Amouyal en representació de TCI i de María Teresa Ballester com a independent, la companyia pot accelerar el procés per incorporar un nou conseller delegat a la companyia, el nomenament de la qual haurà de ser aprovat per majoria reforçada de dos terços, és a dir, que 8 dels 11 membres del consell votin a favor. No obstant això, els nous nomenaments aprovats ahir s'hauran de ratificar en la junta d'accionistes, que se celebrarà previsiblement l'1 de juny.