Cellnex perd 193 milions d'euros en el primer semestre de l'any, un 13,5% més que en el mateix període de l'any anterior, quan va registrar un resultat negatiu de 170 milions. La torrera catalana atribueix aquest increment de les pèrdues a l'augment de les amortitzacions (+16%) i dels costos financers (+13%), ambdós associats al procés de consolidació i integració en el grup dels actius adquirits. Compres que han format part de l'estratègia expansiva de la companyia en els últims anys i que ara centra els seus esforços en créixer de manera orgànica.
Quant als ingressos, aquests van créixer un 17% en comparació amb el primer semestre de 2022 i un 18,4% si s'inclouen els ingressos provinents de la refacturació de l'energia a clients (pass-throughs), segons ha explicat la companyia aquest dijous en un comunicat. D'aquesta manera, Los ingressos van assolir els 2.001 milions d'euros (1.795 milions d'euros si s'exclouen els pass-throughs), davant els 1.690 milions (1.538 milions excloent pass-throughs) del primer trimestre de l'any anterior.
L'ebitda ajustat de Cellnex va créixer un 16%, fins als 1.490 milions, "recollint, juntament amb el creixement orgànic, la consolidació del perímetre". En aquest sentit, el creixement orgànic de la companyia, un dels pilars bàsics en la seva nova etapa, va registrar un sòlid creixement del 7,1% dels punts de presència (PoPs) als emplaçaments del grup. D'aquest creixement, un 4,1% es deu a les noves col·locacions en emplaçaments existents, que sumen 2.741, i un 3% prové del desplegament de 2.220 nous emplaçaments.
Objectiu de flux de caixa lliure positiu per a final d'any
Per la seva part, el flux de caixa lliure i recurrent alçapremat va assolir els 741 milions (+16%), i el flux de caixa lliure va ser de -130 milions, davant els -739 milions del mateix període de l'any anterior, el que representa una millora del 82%. La companyia reitera el compromís d'assolir un flux de caixa lliure positiu (break even al tancament de 2023) i l'obtenció de la qualificació de grau d'inversió per part de S&P l'any que ve.
Marco Patuano, conseller delegat de Cellnex, ha comentat que "continuem veient el dinamisme del negoci amb un fort creixement dels principals indicadors industrials i financers en la primera meitat de l'any. Estem avançant a bon ritme cap als objectius que ens vam fixar el mes de novembre passat al "nou capítol" del Grup, centraments en el creixement orgànic, la generació de flux de caixa lliure positiu per a 2024 i assolir el grau d'inversió no més tard de 2024."
Juntament amb el creixement oránico i la qualificació del grau d'inversió, la reducció de deute és un altre dels objectius que s'ha marcat la companyia en la seva nova etapa que liderarà Marco Patuano, després de la sortida de Tobías Martínez. En aquest sentit, el deute financer net del grup a juny de 2023 es va elevar fins als 17.900 milions d'euros, de la qual el 76% està referenciada a tipus fix.
Ingressos entre 4.100 i 4.300 milions per a 2025
Cellnex també destaca haver-se reforçat en els principals mercats on opera en els primers sis mesos de l'any. Així, l'empresa catalana ha ampliat acords industrials a França (amb SFR i Bouygues Telecom) i Polònia, on ha adquirit recentment el 100% del capital de la companyia OnTower Poland per un total de 510 milions d'euros.
Així mateix, Cellnex acaba de tancar un préstec de 315 milions d'euros amb el Banc Europeu d'Inversions per finançar el desplegament d'infraestructura 5G a Espanya, Portugal, França, Itàlia i Polònia. La companyia compta amb una liquiditat disponible (tresoreria i deute no disposada) d'aproximadament 3.700 milions.
A 30 de juny, Cellnex comptava amb 112.737 emplaçaments operatius en dotze països europeus, als quals se sumaran altres 16.060 que es desplegaran fins a 2030. A això s'afegeixen 8.541 microcel·les (Small Cells) i sistemes d'antenes distribuïdes (DAS).
La companyia d'infraestructures de telecomunicacions reitera la perspectiva anunciada per a 2025, amb uns ingressos que se situïn entre els 4.100 i els 4.300 milions d'euros, un ebitda entre els 3.300-3.500 milions i un flux de caixa lliure i recurrent entre el 2.000 - 2.200 milions. "Tots els nostres pilars estratègics –focus en el creixement orgànic, disciplina en les inversions i eficiències– es confirmen" ha assegurat Patuano.