El CEO de l'empresa de telecomunicacions Cellnex, Marco Patuano, nomenat fa només un any, ha reconegut aquest dimarts en un col·loqui en el Círculo Ecuestre de Barcelona que els resultats del segon trimestre, que presentarà el proper mes d'agost, seran "una mica millor" de l'esperat, ja que "a dos països dels que estem els companys han fet una feina extraordinària". Un és França, ha reconegut, mentre que no ha revelat quin és l'altre. "Està arribant el temps de la collita", ha avançat de cara als inversors.

"Estem exactament en línia i una mica millor del que imaginàvem", ha dit Patuano, que ha fet revista d'un any en què s'ha dedicat a "posar una mica d'ordre" després d'anys de compres i inversions. "Com passa amb un dels meus fills, compres molt i no tot és al lloc correcte. Després de 42 compres, cal posar una mica d'ordre, no tot és imprescindible", ha dit Patuano, que ha concretat la sortida de l'empresa d'Irlanda i està pendent de fer el mateix a Àustria, en funció del comprador i l'oferta, i estudia altres desinversions en alguns mercats. "Va bé", ha simplificat en ser preguntat per l'estat d'aquestes desinversions.

Amb les vendes, l'empresa espera corregir anys de pèrdues i un deute de 20.000 milions d'euros que no preocupa Patuano. "Tenim 115.000 milions d'ingressos i 20.000 de deute. No em preocupa", ha sentenciat. Per al directiu italià, es tracta d'una evolució natural. "És una antinatural que una empresa d'infraestructures sigui de creixement. Poso una muntanya de diners, després començo a treballar, posteriorment empatem, generem caixa i el tornem als nostres inversors", ha dit Patuano, que ha avançat que el temps dels dividends, el temps de la "collita" està a punt d'arribar a la companyia.

Les seves declaracions coincideixen amb missatges optimistes del mercat com el de Royal Bank of Canada, que va elevar just aquest dimarts el preu objectiu de Cellnex de 41 a 42 euros per acció en un informe que va estimar uns ingressos de 300 milions més de l'esperat el 2024 en passar de 3.900 milions a 4.262 milions de facturació.

Una empresa amb "el centre de gravetat a Barcelona"

El directiu de Cellnex ha valorat també en l'acte el canvi de seu de Barcelona a Madrid, que va anunciar pocs dies després del referèndum de 2017. Si bé no ha obert la porta a una eventual tornada a Barcelona, ha defensat que l'empresa continua tenint "el centre de gravetat a Barcelona" i un "DNI molt ancorat" a la ciutat. "El 90% del nostre headquarter és a Barcelona", ha rematat. "Quan vam moure la seu, no canviem el centre de gravetat, que segueix a Barcelona," ha dit, per després repassar que, dels 12 països en els quals hi ha ("aviat seran 10"), compten amb 3.000 empleats i 1.000 d'ells són a Espanya. "Aquí som i aquí serem", ha defensat.

Patuano ha assegurat també que "la competència d'infraestructures no té sentit", comparant la competència en xarxes de telecomunicacions amb la de construir "dues carreteres o dos aeroports al mateix lloc". "A Espanya no ens adonem de la quantitat de fibra que tenim", ha dit, i ha exemplificat amb el fet que Espanya té "quatre vegades més fibra que França", però que necessita "un retorn sobre aquestes inversions" que ara mateix "no funciona".

Per a això, ha dit, les telefòniques haurien d'apujar els preus de les seves tarifes mensuals. "Un caputxino del Starbucks més, de quatre euros, cada mes per cada client ja marcaria diferències i no és un gran esforç per al consumidor, que no pot viure sense mòbil", ha defensat, com a fórmula per millorar les inversions de les empreses de telecomunicacions, "perquè paguin dividends", ja que el preu a Espanya és excessivament sota des del seu punt de vista. "La fibra en espais rurals és molt bona inversió pública, crea PIB" ,ha defensat.

En la raó de ser de Cellnex, torrera de telecomunicacions, està, segons Patuano, "compartir", ja que si una empresa de telefonia té una torre pròpia "el veurà com un avantatge competitiu i no el compartirà". "Però nosaltres som com nascuts d'una costella d'un operador mòbil. Si hi ha 4 operadors mòbils, hi ha 4 torres, si hi ha 3 operadors, potser també 4...", ha reflexionat i, entre rialles, ha respost a la pregunta de quin seria el seu escenari ideal: "Dues xarxes mòbils i no 4 torres", en la línia que havia defensat últimament que fusions com la recentment culminada de MásMóvil amb Orange poden ser positives.

"Nosaltres som una empresa gran, d'escala, perquè el meu antecessor Tobías (Martínez) va aprofitar un moment de tipus d'interès molt baix i àmplia disponibilitat de capital per comprar torres que els operadors volien vendre", ha enfonsat Patuano.

De cara als reptes més immediats, Patuano s'ha mostrat optimista respecte a la descarbonització de l'empresa i de l'economia, "Espanya està en una bona posició en renovables", però no tant respecte a la competitivitat de la Intel·ligència Artificial, àrea en què Europa és "un mercat" mentre la Xina i els Estats Units desenvolupen les tecnologies.