L'empresa catalana Celsa durà a terme les "accions necessàries" juntament amb els seus grups d'interès per assegurar la continuïtat del seu projecte industrial. En un comunicat, la siderúrgica ha recordat que la "presa de control" del negoci per part dels fons encara requereix l'autorització del govern espanyol. D'aquesta forma, Celsa, controlada fins ara per la família Rubiralta, es refereix així a la sentència que aquest dilluns va donar via lliure a un grup de fons d'inversió per substituir aquesta família com a propietaris de la siderúrgica, en convertir 1.352 milions de deute en capital.

En una nota emesa aquest dimarts, la família Rubiralta dona a entendre que no llancen la tovallola en aquest procés en comentar que "Celsa, dins del necessari respecte a la sentència judicial, vetllarà pels interessos industrials, socials i econòmics que no només afecten la companyia, sinó a tot el seu entorn, cadena de valor i treballadors".

El negoci català apunta que "el pla de reestructuració homologat en seu judicial significa la presa de control per part d'inversors estrangers d'una empresa estratègica espanyola", i afegeix que "aquest fet, d'acord amb la llei sobre el règim jurídic de moviments de capitals i de les transaccions econòmiques amb l'exterior, requereix una autorització expressa del Govern d'Espanya".

Continuïtat de Celsa a Espanya

D'aquesta forma, els fins ara propietaris deixen clar que la presa de control per part dels fons encara requereix el vistiplau de l'Executiu. "Celsa, empresa estratègica per a l'economia espanyola i europea, que ha desenvolupat un model únic, i de referència de producció d'acer circular i de baixes emissions, manté el suport dels diferents grups d'interès (socis, proveïdors, administracions públiques, governs autonòmics, patronals o sindicats) al seu model industrial", defensa la companyia. "Tots ells al llarg d'aquest procés s'han manifestat a favor de la continuïtat del projecte i per això Celsa té assegurada la seva continuïtat", afegeix Celsa.

Després de la sentència emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha subratllat que l'operació està sotmesa al control d'inversions estrangeres i, per tant, la propietat i el control efectiu de l'empresa per part dels creditors financers no es farà efectiu fins que el Consell de Ministres autoritzi l'operació. En aquest sentit, el govern espanyol té previst negociar amb els nous propietaris de Celsa per garantir la viabilitat futura de l'empresa, així com el manteniment de tots els llocs de treball i la seva continuïtat a Espanya. En aquesta línia, el Ministeri d'Indústria ha insistit després de la sentència que l'objectiu és "garantir l'estabilitat dels més de 10.000 professionals que treballen en el grup siderúrgic".

Suport a l'empresa

Així mateix, en defensa del seu pla industrial que garanteix la viabilitat del grup, segons la mateixa companyia, Celsa recorda que els actuals gestors mantenen “el suport dels diferents grups d'interès (socis, proveïdors, administracions públiques, governs autonòmics, patronals o sindicats) al seu model industrial”. Entre aquests suports, els del Govern català i els sindicats majoritaris CCOO i UGT -aquest últim amb majoria al comitè d’empresa dels centres productius de la siderúrgica a Catalunya- i del govern i els sindicats bascos.  

El suport del Govern s’ha reblat aquest matí amb les declaracions de la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, que ha demanat als nous propietaris de Celsa "garantir la integritat del projecte i els llocs de treball", perquè consideren que és una empresa “amb valors estratègics” i, per tant, estratègia per a Catalunya. També ha assegurat la portaveu que el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, es reunirà en els pròxims dies amb totes les parts implicades.

Crítica dels sindicats

Per la seva part, els sindicats argumenten que “en cap moment de tot aquest procés han pogut accedir al pla de reestructuració que plantegen els creditors”, entre altres coses, perquè el jutge Álvaro Lobato va desestimar que es presentessin com a part en el procés judicial que ha derivat en l’homologació de l’esmentat pla i, per tant, en facilitar que la companyia passi a mans dels fons d’inversió internacionals que van subscriure el 90% del deute de prop de 3.900 milions bruts que té la companyia. La plantilla de Celsa a Castellbisbal (Barcelona), el principal centre de producció i seu de la companyia de la família Rubiralta, ha evitat valorar la sentència sobre el canvi de mans de la companyia fins que hagi examinat la resolució judicial i s'hagi reunit amb la nova propietat. El president del comitè d'empresa a Celsa Barcelona, Fernando Puga, d'UGT, ha explicat a l'ACN que no tenen "cap mena d'informació" sobre l'aval al pla de reestructuració, i que únicament tenen constància de l'aparició del dictamen a través dels mitjans de comunicació. En aquest sentit, serà més endavant quan valoraran si convoquen mobilitzacions.

En un comunicat intern enviat la tarda de dilluns a la plantilla, la direcció de Celsa agraeix "l'esforç, coneixement i implicació" de tots els treballadors, que han encadenat successius sacrificis en les seves condicions laborals des que el 2010 van acceptar reduir-se el salari un 20% per intentar salvar el projecte industrial de Celsa que, "reuneix, per les seves característiques, una rellevància estratègica per a la societat i l'economia espanyola i europea".

Sentència

El titular del Jutjat Mercantil número 2 de Barcelona va donar a conèixer aquest dilluns la seva decisió d'homologar el pla de reestructuració proposat pels creditors de Celsa, per la qual cosa dona via lliure perquè els fons creditors passin a ser accionistes de la companyia i substitueixin als actuals propietaris, la família Rubiralta, segons dicta en la seva sentència, contra la qual no cap recurs.

Després de la sentència, els fons creditors que controlen al voltant el 90% del deute jumbo i convertible de la siderúrgica asseguren que aquesta els concedeix "el 100% del capital de l'empresa mitjançant la capitalització de 1.352 milions de deute convertible i de part del deute". Aquest grup de fons, formats per Deutsche Bank, SVP, Cross Ocean, Anchorage, Golden Tree, Attestor, Goldman Sachs, Sculptor i Capital Group, ha ratificat al mateix temps el seu "compromís" amb el manteniment de les operacions de la companyia al país i la seva intenció de nomenar un nou consell d'administració.