Celsa proposarà a la junta d'accionistes que tindrà lloc el pròxim 9 d'abril el nomenament i incorporació de quatre membres independents al consell d'administració que presideix Rafael Villaseca. Es tracta de professionals vinculats al sector de l'acer i la construcció i a la consultoria i auditoria empresarial. Són Hilario Albarracín, que ha estat president i conseller de KPMG a Espanya; Elena Guede, vicepresidenta sènior d'estratègia de sostenibilitat de Cement and Roadstone Holding (CRH); i Juan José Nieto, que va ser conseller delegat d'Antena 3 i va formar part del comitè executiu de Telefónica, a més de presidir Service Point i ser actualment conseller del Banc Sabadell, Aluman, Havas Media, Cerberus i Sogeviso.

També han escollit a Mario Longhi, que ha estat president i conseller delegat de les també productores d'acer US Steel i Gerdau AmeriSteel, així com president d'Alcoa Wheels International. També ha estat conseller de Harsco Corpotation, de Howmet Aluminium Càstings i d'ITT. Actualment, pertany als consells de Nikola Labs, d'Avinia Clear Hydrogen i UGI Corporation. Enginyer per l'Institut Mauá de Sao Paolo i Màster Metallurgical Engineering, Longhi té una àmplia experiència en la direcció i transformació estratègica d'empreses del sector del metall, tant als Estats Units com a Europa i Brasil. Longhi va ser conseller delegat de US Steel fins al maig de 2017 i durant la seva direcció va implementar l'anomenat The Carnegie Way, en honor al fundador de la companyia Andrew Carnegie, que es va centrar a crear valor per als accionistes a través de generar guanys sostenibles, mitjançant la reducció de costos i l'increment de l'eficiència, davant de rivals del sector com ArcelorMittal o AK Steel. I, també, alguna reestructuració, com el tancament de la filial canadenca que generava pèrdues.

Els nomenaments anunciats aquest dimarts, que han de ser ratificats en junta d'accionistes el pròxim 9 d'abril, arriben després que el 15 de febrer passat CCOO i UGT Fica denunciessin que la nova propietat de Celsa ha començat un "espoli programat" del grup, en "posar a la venda" els seus actius a Polònia, Noruega i el Regne Unit.

Amb aquestes incorporacions, el consell d'administració estarà format per set membres; els quatre independents esmentats, més el president del grup, Rafael Villaseca; el conseller delegat, Jordi Cazorla, i el secretari, Daniel Alaminos. El grup afirma, en un comunicat, que "aquests nomenaments tenen com a prioritat dotar Celsa d'un equip de reconegut prestigi nacional i internacional per aconseguir a curt i mitjà termini una companyia sòlida i referent al seu sector". Des de l'entrada dels fons creditors com a propietaris de la siderúrgica catalana -abans en mans de la família Rubiralta-, Celsa també ha nomenat Borja García-Alarcón com a director financer, càrrec que ocupava fins aleshores a Indra.

Celsa, que dona feina a uns 10.000 treballadors, va canviar de propietaris el mes de setembre passat, quan el Jutjat Mercantil número 2 de Barcelona va donar via lliure a diversos fons per prendre el seu control, fins aleshores en mans de la família Rubiralta, fundadora del grup.

La presa de control per part dels fons va rebre l'aval del govern central amb la condició que s'implementés un consell independent, se'n mantingués la plantilla i les capacitats productives a Espanya i s'incorporés un soci industrial per enfortir la gestió de la companyia, un extrem que encara s'ha de concretar.