Més d'un centenar d'entitats socials i ecologistes i plataformes activistes principalment de Mont-roig del Camp i la demarcació de Tarragona, però també d'arreu de Catalunya, han publicat una carta oberta adreçada a la multinacional sud-coreana Lotte Energy per advertir-la que posaran en marxa "tots els mecanismes legals" possibles per "posar traves" al seu projecte i li demanen que ho tingui en consideració i "reconsideri la instal·lació" d'una fàbrica d'elecfoil en el municipi de Mont-roig.
Són 119 les entitats cíviques que firmen la missiva que han difós a través de la publicació Ressò Mont-rogenc i en la qual relaten els principals arguments que els porten a demanar la retirada del projecte per construir una planta d'elecfoil, un component bàsic per a la fabricació de bateries elèctriques. Les entitats saben que serà un "un procés llarg, però tenim les eines, el suport extern i l’assessorament per a dur-ho a terme" sumen a les seves advertències vers la companyia Lotte Energy.
"La zona de Mont-roig del Camp amb una gran influència agrícola i turística a la regió, es pot veure afectada per aquest macroprojecte, que pot ser la porta d’entrada d’una indústria química que ningú ha demanat, tenint en compte que, a pocs quilòmetres al nord, es troba el polígon químic més important del sud d’Europa i, a pocs quilòmetres al sud, dues centrals nuclears en actiu", es pot llegir a l'esmentada carta.
Entre els riscos principals que pot generar l'activitat química de la planta sud-coreana, les entitats firmants exposen que "l’ús de grans quantitats d’aigua en una zona amb molt risc de desertificació durant els anys vinents, la instal·lació prevista sobre l’aqüífer més gran de la comarca del Baix Camp i el risc de contaminació de les aigües subterrànies".
El fabricant sud-corea preveu una producció de 30.000 tones anuals de làmines de coure (l'elecfoil), que destinarà en un 80% al mercat europeu, per proveir a les marques de vehicles elèctrics. El pla es basa en la construcció d'una fàbrica, amb una inversió inicial de 400 milions d'euros, i la creació de 200 llocs de treball directes i un miler d'indirectes, però que en les 44 hectàrees que tindrà poden aixecar-se dos altres centres de fabricació. Per això s'ha parlat d'una inversió global de 1.200 milions d'euros a llarg termini. A més, per abastir d'energia neta a la fàbrica, la companyia també vol aixecar una planta fotovoltaica. Per afrontar les crítiques sobre el consum excessiu d'aigua, Lotte Energy es va comprometre a dissenyar un sistema per reduir de 4.500 m³ a 2.500 m³ diaris el consum d'aigua a la factoria i es preveu la reutilització del 50% del cabal d'aigua que es gastarà.
Les plataformes cíviques denuncien també la poca transparència per part de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp -que lidera el socialista Fran Morancho- i el tracte de favor que Lotte rep de la Generalitat, tant en l'etapa d'ERC, amb Pere Aragonès al capdavant, com amb l'actual govern de Salvador Illa -de fet el conseller d'Empresa, Miquel Sàmper, ja ha fet una visita a la zona i s'ha reunit amb els directius de Lotte Enerfy-. “El projecte de Lotte, capitanejat per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp des de fa molts anys, demostra una visió estratègica i política d’aquest consistori que cal destacar. Per això, el projecte té el suport íntegre i absolut de la Generalitat de Catalunya”, va manifestar el conseller Sàmper durant la seva visita a Mont-roig del Camp.
Ambdues circumstàncies produeixen "un gran rebuig en la població local afectada així com en molts altres municipis de la comarca", asseguren des de les entitats. Per això, han donat suport a aquesta demanda col·lectius com Aturem Hard Rock, Banc del Temps de Cambrils, Aturem el Camp de Plaques o la Plataforma Territori Sostenible del Camp, entre moltes altres. A més de la implicació d'altres col·lectius del conjunt de Catalunya i de diferents indrets del territori que reclamen la preservació del paisatge i la natura.