La CEOE, principal patronal espanyola, ha assegurat aquest dilluns després del seu comitè executiu extraordinari que l'acord de govern al qual han arribat el PSOE, Junts i Esquerra per a la investidura de Pedro Sánchez és un "greu menyspreu" a la "separació de poders" i a la "seguretat jurídica" del país. A nivell econòmic, la patronal assegura que "s'està creant un clima de negocis cada vegada més complicat, en el qual és molt difícil que hi hagi creixement econòmic i creació d'ocupació". El text critica els acords de govern, però no esmenta l'amnistia.
Minuts després, era Foment qui en un comunicat confirmava que "se suma" al comunicat de la CEOE i assegurava que "valora positivament que es demani estabilitat institucional i seguretat jurídica com a principals objectius de la política econòmica espanyola". "Aquesta recepta és la que Foment considera oportuna per facilitar el retorn de les companyies catalanes, creant un clima de confiança en un context d'estabilitat institucional", afegeix la patronal catalana.
Encara que els pactes que han de modificar la relació fiscal entre l'Estat i la Generalitat encara no s'han concretat, la CEOE assegura que existeix "una previsible distorsió de la unitat de mercat" a partir d'aquests acords i també un deteriorament de la nostra imatge a l'exterior, opinió que contrasta amb la visió de l'agència Standard & Poors o del prestigiós diari econòmic Financial Times, que es va posicionar a favor de l'amnistia. Són aspectes, segons la CEOE, "clau per a la nostra competitivitat, l'atracció d'inversions, el desenvolupament empresarial i, en darrer terme, per al benestar de la societat espanyola".
El principal representant dels empresaris a Espanya parla també d'un dany al "fonament de la nostra democràcia", així com a la "fragmentació i debilitament institucional" i assegura que "els acords afecten de forma directa al principi d'igualtat entre tots els espanyols, que és pedra angular de la nostra Constitució des de 1978".
L'entitat presidida per Garamendi, que firma el comunicat conjuntament amb CEPYME (Confederació espanyola de la petita i mitjana empresa) i ATA (Associació de Treballadors Autònoms), ha comptat amb el vot unànime de tots els seus socis a favor d'aquesta expressió crítica amb els acords de govern que incorporen l'amnistia dels condemnats pel procés i la revisió del marc fiscal català.
Encara que l'acord de govern tan sols expressa la voluntat de "facilitar" la tornada de les empreses que van abandonar Catalunya pel referèndum de l'1 d'octubre, la CEOE apunta en el seu comunicat que "ha defensat també el dret de les empreses per decidir a quin lloc desenvolupar la seva activitat". "En tot cas, insistim que la millor manera per atreure inversions i la presència d'empreses en un territori és garantir un clima favorable per a la seva activitat, començant per preservar una situació d'estabilitat institucional i seguretat jurídica", afegeix la patronal.
"Mentre se centra el debat públic a qüestionar principis assentats en el nostre ordenament o es plantegen polítiques econòmiques que carreguen el cost fiscal dels acords d'investidura sobre l'esquena de les empreses, s'està deixant de banda una cosa tan bàsica com la necessitat de tornar a l'ortodòxia econòmica i el rigor pressupostari, que ens continua reclamant la UE i que no admet demora si volem garantir la sostenibilitat de l'Estat", desenvolupa la CEOE.
"Tornada al consens"
Preocupa també a les empreses "la falta de respecte a l'autonomia de les parts dins de la negociació col·lectiva i, en general, el menyspreu del diàleg social que hi ha darrere els acords assolits en matèria laboral", molts dels quals assolits amb Sumar.
"Demanem una tornada als grans consensos polítics i socials i a la moderació, encarnada en la nostra Constitució", remata la CEOE, que assegura que treballa "des de la independència, la lleialtat institucional i el sentit d'estat".
"L'objectiu de tots ha de ser preservar la pau social i la convivència entre tots els espanyols dins dels marges constitucionals i, per això, fem una crida per situar aquests principis per sobre de qualsevol altre interès polític o econòmic", remata.