Cepsa, la petroliera d'origen espanyol en mans del fons d'inversió d'Abu Dhabi, ha acordat la venda del seu negoci detallista de butà, propà i autogás a Espanya i Portugal a la xilena Copec per un import d'uns 275 milions d'euros, van informar aquest divendres ambdues companyies. L'empresa xilena Abastible, filial de Copec, adquirirà el 100% d'aquest negoci de Cepsa en ambdós països, gestionat a través de les companyies Gasib España i Gasib Portugal.
L'acord inclou la continuïtat de la venda de butà, propà i autogás sota la marca Cepsa i el manteniment de les sinergies per a la producció i distribució dels productes en estacions de servei. Aquesta operació suposa la primera inversió en Europa al sector del GLP per part de Copec (Abastible), que ha comptat com a assessor financer exclusiu de M&A amb Banc Santander, van informar Europa Press en fonts financeres.
La transacció es troba subjecta al compliment de les condicions precedents, entre les quals hi ha l'aprovació que ha d'atorgar l'autoritat espanyola en relació amb la inversió estrangera directa, i la Comissió Europea en matèria de lliure competència, a més d'altres condicions usuals en aquest tipus de contractes. El preu de l'operació ascendirà a aquests 275 milions d'euros, subjecte a eventuals ajustaments habituals en aquest tipus d'operacions, va afegir el grup xilè.
El conseller delegat de Cepsa, Maarten Wetselaar, va indicar que "aquesta operació és un pas més en l'estratègia del grup per convertir-se en un referent de la transició energètica, impulsant les inversions en energies sostenibles, com l'hidrogen verd o els biocombustibles, negocis que esperem que representin el 2030 més de la meitat de la nostra activitat". "La integració de Gasib en Abastible li permet continuar creixent dins d'una empresa referent del negoci de Gas Liquat, amb capacitat d'inversió i desenvolupament del mercat a la península Ibèrica", va afegir sobre això.
Gasib España és el principal actor en el negoci de Gas liquat envasat no regulat al país, i Gasib Portugal és la cinquena empresa, per participació de mercat, al país lusità. Les companyies expliquen amb sis plantes d'emmagatzemament i ompliment, dues plantes d'emmagatzemament i més de 200 magatzems de tercers, que en conjunt li permeten proveir tot el Mercat Ibèric, les Illes Canàries, Ceuta i Melilla, on assoleixen vendes pròximes a 240.000 tones anuals.
Final del negoci tradicional
Cepsa fa un nou pas en la seva estratègia de desinversions en actius del seu negoci tradicional de petroli. Ja aquest any va tancar les vendes dels seus negocis d'upstream al Perú o Colòmbia. L'any passat, Cepsa també va arribar a un acord amb la francesa TotalEnergies per desprendre's del seu negoci d'upstream als Emirats Àrabs Units, desfent-se de la seva participació del 20% en el jaciment Satah Al Razboot (SARB), Umm Lulu, Bin Nasher i Al Bateel, en una operació valorada en uns 1.500 milions d'euros i que representava vendre pràcticament el 50% de la seva activitat en exploració i producció.
Cepsa va llançar la seva estratègia 'Positive Motion', que preveu unes inversions d'entre 7.000-8.000 milions -més del 60% sostenible-, per convertir-se en líder europeu a la producció de biocombustibles de segona generació i hidrogen verd, i el desplegament d'una xarxa de carregadors elèctrics ultraràpids.