Cepsa ha complert les projeccions del mercat i ha tancat el 2022 amb un benefici de 1.100 milions d'euros, un 66,4% més respecte als guanys de l'anterior curs. La que és la petroliera més antiga d'Espanya ha vist com els seus marges de beneficis s'han dilatat gràcies als elevats preus del cru, el qual ha tingut un preu mitjà el 2022 de 101 dòlars per barril, i, per descomptat, pels preus del gas natural. Malgrat que és una de les empreses energètiques més bolcades en la transició al verd del seu negoci, ara com ara, la petroliera ha tancat un nou curs aixecat pels preus de la gasolina. A més d'això, Cepsa explica que ha aconseguit aconseguir aquests guanys en un marc caracteritzat per la recuperació de la demanda i per les restriccions d'oferta al mercat.
El benefici net ajustat de Cepsa es va multiplicar per més de dos el 2022, al parell dels 310 milions d'euros el 2021 a 790 milions a l'anterior exercici. Per la seva part, el resultat brut d'explotació (Ebitda) assoleixo els 2.939 milions d'euros, el que suposa un increment del 62% respecte a l'anterior exercici.
Com amb els guanys, Cepsa justifica el creixement de l'Ebitda a causa de la millora de les condicions del mercat, als elevats preus del cru, a l'increment dels marges de refinament i a les iniciatives d'optimització que ha desenvolupat per millorar els comptes "en tots els negocis i àrees funcionals".
El marge de refinament i el negoci d'exploració i producció, claus per a Cepsa
El negoci de l'exploració i la producció gairebé va duplicar l'ebitda ajustat de la companyia petroliera, fins als 1.868 milions d'euros. Això es deu, principalment, als elevats preus del petroli, els quals van ser un 43% superiors als de 2021 a causa de la recuperació de la demanda i a les limitacions de l'oferta, en part per l'esclat de la guerra d'Ucraïna.
Quant a la producció del cru participada, aquesta es va mantenir en uns nivells òptims, amb una mitjana de 82,8 milions de barrils de petroli per dia, el que suposa un repunt del 12% respecte a la mitjana de producció de l'exercici previ. Per la seva part, i malgrat que els preus del gas han estat un dels grans llasts de la societat i un bancarroter de cap per als Governs internacionals, en Cepsa, les vendes de gas natural van descendir un 26%, ja que els elevats preus de l'hidrocarbur en el TTF, mercat de referència per a l'eurozona, van reduir els volums.
Quant als marges de refinament, en ON ECONOMIA avancem que aquesta podria ser una de les principals àrees que catalitzessin els guanys de Cepsa. Tal com la companyia presidida per Maarten Wetselaar especifica en els seus comptes anuals, els marges de refinament es van situar en una mitjana de 9,6 dòlars per barril, el que suposa un increment del 160% respecte al tancament de 2021. Cepsa justifica l'augment a causa de l'increment dels preus subjacents del cru i a la demanda més gran.
D'altra banda, les vendes comercials es van mantenir estables en 17,7 milions de tones; sobre això, la companyia destaca els seus descomptes en combustibles, els quals van permetre a 12 milions de clients un estalvi de fins a 130 milions d'euros.
Malgrat que Cepsa ha vist com la majoria dels seus negocis han tancat el 2022 amb notòries alces, el de la química és dels pocs que ha tancat ele exercici amb uns números més desfavorables que els vistos el 2021. L'esmentat segment tanca l'exercici amb un Ebitda de 382 milions d'euros, un 17% menys, a causa del decreixement del 15% de les vendes de productes en termes interanuals. A més d'això, l'esmentat negoci va registrar una menor demanda i menys marges al llarg de 2022. Malgrat això, i comptant que no ha estat el millor any per al negoci químic de Cepsa, des de la petroliera afirmen que aquest s'ha mogut dins de les expectatives.
Cepsa rebaixa el palanquejament i aposta per les renovables
Davant d'uns resultats tan favorables, Cepsa ha aconseguit reduir el seu palanquejament financer, passant a estar per sota d'1 vegada a finals de 2022. A més d'això, compta amb una posició de liquiditat de 4.000 milions d'euros, els quals cobreixen els venciments de deute fins a 2027. Es pot destacar que Cepsa és una de les firmes més involucrades en la conversió del seu actual negoci a l'energia verda, on l'hidrogen renovable passa a un primer pla. En línia amb això, la petroliera espanyola va augmentar la inversió un 57% fins als 743 milions d'euros en el negoci de les energies renovables.
La companyia té previst desenvolupar projectes amb una inversió total superior a 3.600 milions en els tres anys vinents, dels quals més del 50 % es destinarà a negocis sostenibles. Aquest import suposa un increment del 93 % respecte a les inversions realitzades en els últims tres anys.