Cepsa i Repsol han posat punt i final a un 2022 que, sense dubtes, ha estat extraordinari per al negoci d'ambdues companyies. Les dues petrolieres nacionals s'han vist beneficiades pels elevats preus del cru, que ha mantingut un preu mitjà a l'exercici d'uns 101,2 dòlars per barril i, per descomptat, per la revalorització del preu del gas, que ha mantingut un preu mitjà en el TTF, mercat de referència, de 120 euros per MWh. Ambdues matèries primeres han calat de ple en els resultats de les dues petrolieres, aixecant els comptes anuals d'ambdues companyies, encara que cap de les dues no ha aconseguit firmar rècord de guanys.
Malgrat això, on sí que ambdues, per separat, han marcat rècords, és en la contribució fiscal. Tal com informen les dues petrolieres, en aquest apartat se sumen els pagaments per l'impost de societats, les cotitzacions socials dels empleats de les companyies... i ambdues, per la bona dinàmica comercial mostrada, han contribuït com mai a les arques de l'Estat. Es pot destacar que la contribució fiscal està entesa com el percentatge de beneficis que aquestes companyies destinen als diferents impostos que estan obligades a assumir. Per la qual cosa també són un reflex dels resultats positius que tant Cepsa com Repsol han firmat el 2022. Sense anar més lluny, la firma presidida per Brufau va tancar l'any amb 4.251 milions d'euros, mentre que la petroliera presidida per Marteen Wetselaar ha obtingut un benefici de 1.100 milions en el curs. Entre ambdues han aconseguit uns guanys de 5.351 milions d'euros.
Repsol, la companyia de l'IBEX que més impostos paga a Espanya
Els ingressos, que en el cas de les dues companyies són excelsos, repercuteixen en la quantitat a pagar en l'impost de societats. És per això per la qual cosa les petrolieres espanyoles han passat a primer pla quant a contribució fiscal, ja que ambdues han pagat quantitats mai vistes en les seves respectives històries. És més, en el cas de Repsol, la companyia amb seu a Méndez Álvaro va apuntar en els seus resultats de 2022 que era l'empresa de l'IBEX 35 que més impostos paga a Espanya. En el seu cas, la contribució fiscal realitzada només al territori nacional ascendeix fins als 12.000 milions d'euros, el 70% del total pagat per Repsol.
Per la seva part, Cepsa ha tancat l'exercici amb una contribució fiscal de 4.721 milions d'euros, la més elevada de la seva història. En aquesta, com en Repsol, també repercuteix els bons resultats collits i l'enorme quantitat d'ingressos que la petroliera amb seu a Chamartín ha pastat el 2022. Així, amb els resultats oficials d'ambdues empreses, les petrolieres espanyoles han aportat a les arques de l'Estat 16.721 milions d'euros.
Les petrolieres, aixecades per les circumstàncies del mercat
Ambdues companyies s'han vist aixecades per unes condicions favorables al mercat. Malgrat que la guerra d'Ucraïna, i les posteriors conseqüències econòmiques que s'han vist, no afavoreixen a cap empresa, la realitat és que l'alça dels preus de les matèries primeres, especialment del petroli i del gas, han impulsat els guanys de les petrolieres, no només a Espanya, sinó a tot el món. De fet, tal com va informar ON ECONOMIA, les principals companyies del sector van tancar l'any amb uns guanys conjunts superiors als 250.000 milions de dòlars.
Malgrat que Repsol reflecteix uns beneficis superiors a Cepsa, la realitat és que els punts que han impulsat els guanys en ambdues companyies són els mateixos: creixement dels preus del cru, més marge de refinament i una demanda creixent amb una oferta una mica limitada.
Encara tot això, i comptant que les circumstàncies del mercat hi ha tornado a favor d'aquestes companyies, el Govern d'Espanya ha entès que s'estan nodrint d'un benefici que, en altres circumstàncies, no tindrien. L'Executiu nacional es refereix a la guerra d'Ucraïna i als estralls que ha fet sobre el preu de les matèries primeres com aquest catalitzador "extraordinari" dels ingressos de les firmes energètiques, com també de les entitats bancàries.
Repsol i Cepsa, les que més paguen per l'impost temporal del Govern espanyol
Cepsa i Repsol són dues de les empreses que entren dins del tribut extraordinari imposat pel Govern de Pedro Sánchez. Els acompanyen altres empreses com Iberdrola, Naturgy o Endesa. Malgrat això, són les dues petrolieres espanyoles les que han de fer front als pagaments més elevats per l'esmentat impost. En el cas de Repsol, la firma liderada per Jon Josu Imaz ha abonat 450 milions d'euros pels guanys de 2022, mentre que Cepsa pagarà 325 milions d'euros pels beneficis del passat curs. Entre ambdues abonaran a l'Estat 775 milions d'euros.
Sigui com fos, i deixant de banda les crítiques que les companyies han fet al tribut extraordinari del Govern, aquest no enlletgirà els comptes de les petrolieres. Cepsa i Repsol han tancat un exercici amb grans beneficis, però també han contribuït fiscalment amb 16.721 milions d'euros.