Cepsa ha tornat a beneficis en el primer semestre de l'any amb uns guanys de 168 milions d'euros, davant les pèrdues de 393 milions d'euros en el mateix període de l'exercici anterior, segons ha informat la companyia. El benefici net ajustat del grup, que mesura específicament l'acompliment dels negocis, va ser de 398 milions d'euros en el període de gener a juny, la qual cosa representa un increment del 175% davant els 145 milions d'euros del primer semestre de 2023.
El resultat brut d'explotació (Ebitda) ajustat de la segona petroliera espanyola més gran es va situar en els 1.099 milions d'euros a tancament de juny, la qual cosa suposa un augment del 48% davant els 742 milions d'euros en el mateix període de 2023, impulsat per un entorn de mercat favorable per al sector energètic i més vendes de Cepsa Química.
I és que aquests resultats es van registrar en un entorn de certa millora de l'entorn del mercat en el segon trimestre de 2024, amb una mitjana de 84,9 dòlars per al barril de cru, davant els 78,4 dòlars per barril del mateix període de 2023, i amb un marge mitjà de refinament de Cepsa que es va mantenir sòlid en 7,7 dòlars/barril, davant els 7,3 dòlars/barril en el segon trimestre de l'any passat.
Així, els tres negocis de Cepsa —Energia, Química i Exploració i Producció— van tenir un comportament sòlid en el segon trimestre, amb resultats financers i operatius superiors als del mateix període de l'any anterior, en un context d'estabilitat dels indicadors operatius i de mercat.
D'aquesta manera, l'Ebitda ajustat es va situar en 515 milions d'euros en el segon trimestre de 2024, xifra significativament superior als 186 milions del mateix període de l'any passat, mentre que els guanys nets van ser de 175 milions d'euros entre abril i juny, davant els 'números vermells' de 8 milions d'euros en el primer trimestre de 2024.
La millora en els seus resultats van permetre a Cepsa impulsar les seves inversions totals fins als 545 milions d'euros, amb un pes de la inversió sostenible del 45% sobre la inversió orgànica en el primer semestre per continuar avançant en la seva estratègia 'Positive Motion'.
El conseller delegat de la companyia, Maarten Wetselaar, va destacar aquests "sòlids resultats" de Cepsa en totes les seves activitats, encara que va advertir que la comercialització de combustibles a Espanya es va veure "afectada a causa dels elevats nivells de volums fraudulents venuts al mercat".
Afectat per l'impost
A més, va assenyalar que el resultat financer de l'empresa "també continua veient-se afectat negativament pel mal disseny de l'impost extraordinari espanyol sobre les empreses energètiques".
En aquest sentit, Cepsa va contribuir amb 2.077 milions d'euros en impostos a Espanya durant el primer semestre de 2024 —dels quals es van pagar 1.199 milions d'euros i es van recaptar 878 milions d'euros per compte d'Hisenda al país— incloent un pagament de 122 milions d'euros pel primer tram de l'impost extraordinari a les empreses energètiques que es calcula sobre els ingressos per vendes en 2023, any en què la companyia no va registrar beneficis, sinó unes pèrdues netes de 233 milions d'euros.
Malgrat això, Wetselaar va indicar que la companyia continua avançant en la seva estratègia de transformació, com demostra l'inici de la construcció de la seva planta de biocombustibles de segona generació a Huelva, l'avenç en el disseny de detall del seu projecte d'hidrogen verd a Andalusia o el desplegament continuat de carregadors ultraràpids per a vehicles elèctrics, que es durà a terme aviat també a la xarxa d'estacions de baix cost Ballenoil adquirida pel grup.
Dins d'aquesta estratègia, Cepsa va prosseguir en el període amb la desinversió en actius del tradicional negoci d''upstream', amb acord per desprendre's dels del Perú, després del seu anunci, previ de la venda a Colòmbia, tots dos pendents d'aprovació regulatòria. "El nostre objectiu continua sent clar: convertir-nos en aquesta dècada en un proveïdor líder de molècules verdes, a mesura que contribuïm a l'elaboració de marcs regulatoris i fiscals que permetin a Espanya ampliar el seu potencial com a referent d'energies netes", va afegir Wetselaar.
Per la seva part, el flux de caixa de les operacions de Cepsa en aquest primer semestre de 2024 va ser de 735 milions d'euros en el primer semestre, davant els 416 milions d'euros del mateix període de 2023, el que demostra una sòlida capacitat de generació de caixa, fins i tot després de la desinversió dels seus actius d'Exploració i Producció a Abu Dhabi l'any anterior.
El deute cau a 2.493 milions
Mentrestant, el deute net del grup controlat pel fons sobirà d'Abu Dhabi Mubadala i The Carlyle Group es va situar en 2.493 milions d'euros a tancament de juny, lleugerament per sota dels 2.522 milions d'euros amb què va tancar el primer semestre de 2023.
Així mateix, Cepsa manté una sòlida posició de liquiditat de 5.412 milions d'euros, reforçada per l'emissió de bons a set anys per valor de 750 milions d'euros realitzada a l'abril, que cobreix els venciments dels propers anys.
A més, va firmar un préstec de 285 milions d'euros amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per a la construcció de la planta de biocombustibles de segona generació més gran del sud d'Europa.