La Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa, Cepyme, ha elaborat un estudi en el qual alerta de l'elevat preu que les petites i mitjanes empreses espanyoles pagaran amb una nova pujada del Salari Mínim Interprofessional. "L'alça de l'SMI produïda des de 2018 ha impactat negativament en la creació d'ocupació", assegura la patronal, que estima en 163.000 llocs de treball els no creats per aquestes pujades, amb els joves i col·lectius menys definits com els més perjudicats.
La patronal recorda que les pujades han estat del 30,2% des de 2018 i que "afecten de manera especial les petites i mitjanes empreses que, per la seva reduïda estructura, la seva menor productivitat i inferior aprofitament de les economies d'escala tenen menys recursos per assumir aquest increment de costos laborals". La pujada del salari mínim a 1.135 euros mensuals, tal com proposen els sindicats (el ministeri de Treball proposa 1.123 euros) es tradueix per a l'empresari en un cost de fins a 1.740 euros per treballador.
En aquest supòsit, 13 comunitats autònomes i 38 províncies tindrien un percentatge de l'SMI sobre el salari mitjà superior al 60% "i en alguns territoris supera fins i tot el 80% del provincial", alerta Cepyme a l'informe 'Repercussió de la pujada de l'SMI en la pime espanyola'. A Àvila, l'SMI representa el 78,7% del salari mitjà net. Per comunitats, a Extremadura el nou SMI suposaria el 72,8% del salari mitjà autonòmic.
"Espanya no només ha registrat un dels increments més forts de la UE en els últims anys, sinó que, en relació amb la seva productivitat, tenim el segon SMI més car de la Unió Europea", alerta la patronal espanyola associada a CEOE.
Un cost un 75% més elevat
El cost salarial per a l'empresa "és un 75% més elevat" del que reflecteix el salari, recorda Cepyme, que xifra el cost del salari mínim per a l'empresa entre els 1.740 euros i els 1.824, entre un 67 i un 75% més que la xifra del salari mínim.
Cepyme apunta també que "l'augment de l'SMI suposa un increment immediat de cotitzacions socials, ja que la base mínima de cotització està regida per aquesta normativa. En els últims 5 anys, la base mínima de cotització s'ha incrementat un 50%", alerta Cepyme, que estima un increment dels costos salarials del 12% per aquesta raó en petites i mitjanes empreses.
Sectors com l'agrari, que "porta 27 mesos continuats de caiguda en l'ocupació de taxa interanual" estan especialment afectats per aquestes pujades, apunta Cepyme, si bé la petita empresa del sector serveis és la més afectada, ja que l'SMI suposa un 70,5% del salari mitjà del sector. "Malgrat ser més elevats els seus salaris mitjans, l'SMI en les petites del sector secundari també se situen per sobre del 60% del salari mitjà del seu sector", apunta Cepyme sobre la indústria.