El Cercle d’Economia que presideix Jaume Guardiola ha anunciat aquest dimarts un pla per fomentar la productivitat i la innovació a Catalunya. Per aquest motiu, han creat un consell assessor independent format per experts i professionals dels àmbits econòmic, industrial i acadèmic.

Aquest consell assessor està format per José Luis Agell, soci de Pear VC; Oriol Aspachs, director d’Economia Espanyola a CaixaBank; Elisenda Bou, emprenedora; Albert Bravo, director de la Innovation Growth Lab; Clara Campas, sòcia gerent d’Asabys Partners; Xavier Ferràs, professor d’Operacions, Innovació i Data Sciences a Esade; Teresa Garcia-Milà, directora de la Barcelona School of Economics; Josep Maria Martorell, director adjunt del Barcelona Supercomputing Center; Núria Mas, directora del departament d’Economia de l’Iese; Andreu Mas-Colell, president del BIST; Pedro Mier, president d’Ametic; Miquel Puig Raposo, economista; Pau Relat, CEO de Mat Holding i president de Fira de Barcelona; Lluís Torner, director de l’Instituto de Ciencias Fotónicas; i Mariona Vicens, directora d’Innovació i Transformació Digital de CaixaBank.

Més endavant es preveu la creació d’un consell institucional, amb representants de l’administració, la indústria, les universitats i els centres tecnològics i de recerca. L’objectiu és que la Iniciativa per la Productivitat i la Innovació (IPI), com s’anomena aquest pla impulsat des del Cercle d’Economia, tingui un caràcter “transversal i plural”. El projecte també compta amb una secretaria tècnica i dos patrocinadors: Banco Santander i la Fundació per la Indústria. En aquests moments, la iniciativa compta amb finançament pels propers tres anys.

La Iniciativa per la Productivitat i la Innovació vol promoure la transició cap a un “nou model productiu més eficient, innovador i sostenible” que garanteixi el sistema de benestar, segons va indicar Jaume Guardiola en roda de premsa. L’objectiu és situar Catalunya com una de les regions líders en innovació a Europa l’any 2030. Per aquest motiu, s’abordaran reptes específics com el dèficit de professionals STEM o la necessitat d’incentivar la transferència tecnològica al mercat.

La iniciativa posa sobre la taula el problema de la baixa productivitat a Catalunya, Espanya i Europa, així com la bretxa en termes d’innovació (inversió en R+D, transferència tecnològica...) entre Catalunya i les regions d’Europa i el món més avançades.

La productivitat, entesa com a PIB o renda generada per hora treballada, no hauria de ser només una preocupació dels economistes sinó de tota la ciutadania. El creixement de la productivitat és “imprescindible” per a garantir el creixement sostingut de la renda per càpita i del conjunt de l’economia; això inclou l’increment dels salaris, la reducció d’hores treballades, i la sostenibilitat del sistema de pensions. Un nivell elevat de productivitat és així essencial per a reduir el risc de pobresa.

En la seva intervenció, el secretari del Cercle d’Economia, Miquel Nadal, ha indicat que l’IPI neix amb la vocació de ser un Think Tank  i un Action Tank  perquè volen influir en el disseny de polítiques. “Neix amb la vocació de tenir impacte en les polítiques públiques”, ha subratllat.

Segons les dades exposades pels impulsors de la IPI, en la darrera dècada s’observa com la productivitat a Catalunya s’ha estancat i situat per sota dels nivells de la UE27 i, fins i tot, de la mitjana espanyola, amb una divergència creixent respecte a aquesta primera. Aquesta “mala evolució” explica per què el nivell relatiu de renda per càpita a Catalunya es troba actualment per sota dels nivells de l’any 2000.

Als problemes estructurals europeus, se li sumen les problemàtiques específiques de l’economia catalana, que es troba per sota la mitjana de la UE en molts indicadors com la despesa en R+D, sobretot del sector privat, segons els impulsors del pla. El model productiu de Catalunya, com el d’Espanya, “depèn encara en excés de sectors de baix valor afegit, i el creixement econòmic de les darreres dues dècades s’explica més per l’acumulació de factors de producció (treball i capital), que per millores en eficiència i inversions en sectors d’alt valor afegit”.

Xavier Vives, professor de l’Iese especialitzat en polítiques industrials, s’ha referit a les inversions “anòmales” de capitals durant determinats períodes en l’immobiliari que ara pot passar en el sector turisme.

No tots els missatges han estat negatius. Jaume Guardiola ha indicat que, en els darrers dos o tres anys, s’ha frenat aquesta declivi en productivitat. “No hem de caure en un pessimisme estructural. Si li posen una bona gestió de govern, podrem dibuixar el camí”, ha indicat.

A preguntes dels periodistes sobre la reducció de la jornada laboral, Xavier Vives ha recordat que aquesta mesura presenta “implicacions complexes”. “Pots reduir hores quan ets més productiu, en alguns casos pot ser bo, però no es pot fer per una imposició generalitzada”, ha indicat.