La CGT ha interposat una demanda per conflicte col·lectiu contra Holaluz per la decisió de l’empresa d’eliminar totalment el teletreball. Fa dues setmanes que la plantilla de l’empresa energètica va iniciar una vaga en contra de les noves condicions de treball a la comercialitzadora. Segons el sindicat, un 30% de la plantilla ha sol·licitat l’extinció del contracte després que a finals d’any la companyia “convidés a contactar amb el departament de Recursos Humans tothom que volgués marxar” per la fi del teletreball. “Vista la manca d’interès de negociació amb la plantilla per evitar aquesta fuga massiva de treballadors, els sindicats denunciem un ERO encobert”, diu la CGT.

El sindicat defensa que Holaluz era conscient de la importància del teletreball per a la seva plantilla, ja que feia cinc anys que es gaudia d’aquest dret i en una enquesta el mes de setembre “el 97,7% dels treballadors van respondre que el teletreball era una condició indispensable per seguir a l’empresa”. 

“Moltes de les persones treballadores, empeses també per la pujada del preu de l’habitatge a la ciutat i la congelació de sous a l’empresa, han marxat als afores i la nova mesura les porta a abandonar els seus llocs de feina”, assenyala la CGT. El sindicat també acusa Holaluz d’estar posant en joc el seu propi Pla d’Igualtat, ja que “són més dones que homes les que han sol·licitat l’extinció de contracte per culpa de la dificultat per a la conciliació familiar”. 

Pèrdua de clients i caiguda de vendes

Paral·lelament, Holaluz ha anat perdent clients d'electricitat cada mes des del gener de 2023, quan va arrencar amb 273.920, fins als 167.880 d'octubre de 2024, 106.000 clients menys. Entre juny i octubre de l'any passat (última xifra disponible), l'empresa va perdre 12.000 clients.

Les vendes del departament fotovoltaic també van a la baixa. En el primer trimestre de 2024 van caure a 4,7 milions d'euros respecte als 7,1 milions de l'any anterior. En el segon trimestre van estar per sota de la meitat que en el mateix període de 2023, en passar de 6,6 milions a 2,7 milions, similar al que va passar en el tercer trimestre, en el qual es van tancar 2,6 milions d'euros en vendes pels 5,9 milions del mateix període de l'any anterior, una caiguda del 66%. En nombre d'instal·lacions, la xifra es tradueix en una reducció a la meitat en els tres primers trimestres, de 2.392 instal·lacions noves el 2023 a 1.003 fins al setembre de 2024.

Després del boom de l'autoconsum motivat per la pujada de preus de l'energia que va arribar amb la invasió de Putin a Ucraïna i l'augment dels preus del gas, el fenomen va caure en picat en tornar a baixar la llum i davant de les dificultats i retards per cobrar les subvencions. La caiguda va afectar empreses que van créixer ràpidament i van sobredimensionar les projeccions com la mateixa Holaluz o Solarprofit.