La multinacional del sector del joc i el lleure Cirsa ha contractat els serveis de la banca d'inversió per analitzar la seva sortida a Borsa, en els pròxims mesos. El fons d'inversió nord-americà Blackstone, propietari de la companyia des de 2018 quan la va comprar a l'empresari Manuel Lao Hernández i la seva família, ha confiat la possible operació a Deutsche Bank, Barclays i Morgan Stanley, segons ha avançat aquest dimecres el diari Expansión i ha confirmat ON ECONOMIA. La sortida a Borsa del grup és una de les opcions que el fons Blackstone té en el full de ruta del desenvolupament del negoci de Cirsa, una companyia que, el 2023, va guanyar 80 milions d'euros, un 41,5% més que el 2022, i va sumar uns ingressos de 1.991 milions d'euros, un 17% superiors als de 2022.

El fons d'inversió té vocació de permanència per contribuir a la solidesa del negoci i la solvència de la companyia, però com en totes les seves participades, s'analitzen processos per a una possible desinversió i rendibilitzar la inversió realitzada, segons apunten fonts pròximes a la companyia. Confirmen també que el procés de sortida a Borsa podria materialitzar-se a finals d'aquest any o a l'inici de 2025, encara que ara com ara no hi ha res definit, en espera de com continuarà evolucionat el mercat de capitals, ja que el salt al parquet seria mitjançant una oferta pública de venda d'accions (opv) dirigida exclusivament a inversors institucionals. L'anàlisi de la banca d'inversió anirà semblant a la sintonia que s'observi al mercat, que ha millorat en els últims mesos i els inversors estan més actius, asseguren les mateixes fonts. De moment, el grup no dona més detalls sobre l'operació, perquè està en funció de moltes variables, i es pot esperar que els mercats s'estabilitzin, per la qual cosa apunten és difícil establir una possible valoració. No obstant això, segons va avançar Expansión, podria superar els 5.000 milions d'euros. Una xifra que doblaria la inversió inicial de Blackstone que va desemborsar 2.200 milions per Cirsa, inclòs un deute de més de 900 milions.

L'estratègia del grup, amb seu a Terrassa (Barcelona), és en mans del seu president executiu, Joaquim Agut, qui ha implementat un pla estratègic centrant-se en els negocis i geografies on Cirsa opera amb posicions de lideratge. La crisi de la pandèmia del coronavirus va passar factura al grup, que va haver d'obrir línies de crèdit amb la banca per enfortir el balanç. A finals de 2023, Cirsa va llançar una emissió de bons per valor de 650 milions d'euros i venciment el 2028 amb què refinançar els venciments d'emissions que té previstes per a finals de 2023 i per a l'any 2025. Segons el balanç de 2023, a tancament de l'any passat, el deute net de Cirsa va assolir els 2.247,9 milions al tancament de 2023, mentre que disposa de liquiditat per uns 545,2 milions.

En espera de la publicació dels resultats del primer trimestre de 2024, que es publicaran la setmana vinent, la companyia apunta que el negoci està donant bons resultats en els quals va d'any, en línia amb el passat exercici. Cirda continua gestionant el negoci per mantenir el seu lideratge en països com Espanya. Així mateix, se centra en la gestió del joc responsable, la sostenibilitat i el medi ambient allà on opera.

L'operador de lleure i joc treballa a 9 països, amb una xarxa de 434 casinos, més de 82.000 màquines recreatives, i prop de 2.500 punts d'apostes esportives i l'àrea industrial que integra els processos d'investigació, disseny i fabricació de màquines recreatives i de sistemes de gestió de sales de joc i interconnexió de màquines.