L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, és conegut per no tenir pèls a la llengua i per ser demolidor a les xarxes socials. Aquest dijous, després que el BBVA hagi llançat una opa hostil per aconseguir el control del Banc Sabadell, el govern espanyol s'ha afanyat a deixar clara la seva posició: “Des del govern rebutgem aquesta operació, aquesta opa hostil, tant en la forma com en el fons, pels efectes lesius potencials que pot tenir”, ha sentenciat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. Ara bé, tot i aquest posicionament ferm que s'està transmetent des de la Moncloa, Boye ha volgut recordar que fa una setmana l'opinió que arribava des del govern espanyol era molt diferent.
“Fa 7 dies deien que era una bona notícia… avui, en campanya, ja han canviat d'opinió… un cop més”. Aquest és el missatge que l'advocat ha escrit a X (antic Twitter) per deixar constància del canvi de rumb del govern espanyol. Fa una setmana, Félix Bolaños, ministre de Presidència, es mostrava satisfet que Espanya tingués una entitat més forta. El passat 2 de maig, Bolaños, davant una eventual fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell, indicava que per al govern espanyol el desitjable és comptar amb entitats “sòlides, que siguin punteres, líders a Europa i al món” i des d'aquest punt de vista, considerava aquesta opció com a “una molt bona notícia”.
Gonzalo Boye ha volgut recordar aquestes paraules que es van pronunciar fa només una setmana per deixar constància d'aquest canvi de posicionament del govern de Pedro Sánchez. L'advocat té clar a què es deu el canvi d'opinió, al fet que a Catalunya s'està en plena campanya electoral per les eleccions al Parlament d'aquest diumenge 12 de maig.
Jordi Turull carrega contra Salvador Illa
En la mateixa línia que Boye s'ha manifestat el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha aprofitat l'opinició del president a l'exili, Carles Puigdemont, expressada a X sobre l'opa hostil, per carregar contra el candidat del PSC a les eleccions del 12-M. "On era l'Illa quan el ministre Bolaños va dir que veia bé l'opa del BBVA? Per què va callar? Dons perquè té la vocació de majordom de la Moncloa. Per ell primer és el PSOE i després... és el PSOE".
“Inestabilitat, incertesa i volatilitat”
Ara, el govern espanyol, concretament el titular d'Economia, alerta que l'operació pot generar “inestabilitat, incertesa i volatilitat” als mercats, així com efectes negatius pels clients. De fet, el ministre ha apuntat que si es consuma la compra de l'entitat vallesana, les tres primeres entitats de l'Estat (Santander, CaixaBank i BBVA-Sabadell) tindrien una quota de mercat del 70%, fet que suposaria un impediment a la competència oberta del sector financer.
“Hi ha una visió molt determinada per part del govern espanyol de tenir i conservar un sector financer fort, solvent i que continuï aprofundint en la nostra agenda social d'inclusió financera”, ha resumit el ministre en declaracions a TVE. Preguntat pel marge que tindria el govern espanyol per evitar la compra del Sabadell, Cuerpo ha apuntat que no els correspon a ells fer els següents passos, però sí tenir la darrera paraula.