La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha alertat de riscos en l'oferta pública d'adquisició d'accions (OPA) que va llançar la firma portuguesa Bondalti Ibérica el passat mes de març sobre Ercros, en un context marcat per l'inici de la segona fase de l'anàlisi de la concentració de les dues empreses, acordada el passat 18 de desembre.

L'organisme presidit per Cani Fernández ha subratllat que el sector econòmic afectat per l'operació és la fabricació de productes bàsics de química orgànica i inorgànica, en especial els mercats del clor i els seus derivats, en els quals s'encavalca l'activitat de les parts. En concret, l'operació pot suposar riscos per a la competència als mercats de sosa càustica i hipoclorit sòdic i, per això, la CNMC ha acordat analitzar l'operació en segona fase, sense prejutjar les conclusions definitives que l'organisme pugui assolir sobre la concentració. La transacció consisteix en l'adquisició del control exclusiu d'Ercros per part de Bondalti, a través d'una OPA que va ser presentada el 5 de març de 2024.

Anàlisi de la situació

Durant la primera fase del procediment, la CNMC ha investigat la situació de competència als mercats afectats, la qual cosa facilitarà l'anàlisi en segona fase, que estudiarà en més profunditat l'operació i, en particular, els mercats afectats de sosa càustica i hipoclorit sòdic.

Durant aquesta fase, Ercros i uns altres tercers amb interès legítim podran presentar al·legacions, mentre que Bondalti també podrà formular al·legacions i aportar més informació. A més, se sol·licitarà un informe preceptiu a les comunitats autònomes en les quals la concentració incideixi de forma significativa. La resolució final que aprovi la CNMC podrà autoritzar, acceptar compromisos, imposar condicions o prohibir aquesta operació de concentració.

Pèrdues de 7,8 milions fins al setembre

Ercros va registrar unes pèrdues netes de 7,8 milions d'euros en els nou primers mesos d'aquest 2024, que van contrastar amb els beneficis de 5,7 milions obtinguts en el mateix període de l'any passat. La química catalana també va reduir les seves vendes fins al setembre, tant en import (-13%) com en volum (-3%). La companyia que presideix Antonio Zabalza va indicar que aquests resultats "són conseqüència d'una demanda europea persistentment feble, amb mercats molt volàtils i sotmesos a una forta competència".

A tancament del setembre passat, les vendes de productes acabats van ascendir a 497,4 milions d'euros, un 13% menys que les assolides en el mateix període de l'any anterior. En volum, van vendre 748.000 tones de productes davant les 774.000 tones comptabilitzades en el mateix tram de l'exercici anterior, la qual cosa suposa una caiguda del 3,3%. El resultat brut d'explotació (Ebitda) del grup químic es va situar en els 22,9 milions d'euros fins al setembre, un 40,5% menys que l'obtingut en el mateix període de 2023.