Al BBVA se li complica l'opa. Després de gairebé sis mesos d'examen, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha acordat aquest dimarts iniciar una segona fase d'anàlisi per continuar estudiant l'operació, que suposaria una posterior fusió del BBVA-Sabadell i els convertiria en el segon banc més gran del país per clients i quota de mercat, després de CaixaBank.

Durant la segona fase, que dura tres mesos més, la CNMC podrà requerir més informació als bancs, i fins i tot hi pot haver al·legacions. La resolució final que aprovi la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència podrà autoritzar, acordar compromisos, subordinar condicions o prohibir l'operació de concentració.

Així ho ha explicat l'organisme que presideix Cani Fernández en un comunicat enviat al tancament del mercat. "La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha acordat, amb data 12 de novembre del 2024, l'inici de la segona fase de l'anàlisi de la concentració".

Al comunicat explica que, l'obertura de la segona fase "no prejutja les conclusions definitives" que la CNMC pugui assolir en relació amb l'operació de concentració.

A la primera fase del procediment, la CNMC ha realitzat una investigació detallada sobre la situació de competència en els mercats afectats."Aquesta redundarà en una eficiència més gran en l'anàlisi durant la segona fase, l'objecte de la qual és aprofundir en l'estudi de l'operació", afegeix.

El Banc de Sabadell i altres tercers amb interès legítim poden presentar al·legacions. També la notificant (el BBVA) podrà formular al·legacions i aportar-ne més informació. Així mateix, Competència sol·licitarà un informe preceptiu a les comunitats autònomes en què la concentració incideixi de forma significativa.

L'opa del BBVA sobre el Sabadell ja ha rebut algunes autoritzacions importants, com la del regulador britànic o la no-oposició del Banc Central Europeu. Però la resposta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència era clau. Fins que no estigui resolta i també es pronunciï la CNMV, no podran votar els accionistes del Sabadell.

Es trunquen els plans del BBVA

El conseller delegat del BBVA, Onur Genç, ha assegurat en diverses ocasions que l'opa avançava de forma "decidida" i que si la CNMC utilitzava la mateixa metodologia que en operacions precedents (com la fusió de CaixaBank-Bankia), "l'operació hauria d'aprovar-se en fase u, perquè no hi ha problemes de competència". Però la CNMC sí que ha vist més riscos en aquesta operació, tal com ha comunicat avui.

Genç va comentar fins i tot fa uns dies, en la presentació de resultats, que l'escenari amb què treballava el BBVA és que l'opa tiraria endavant i no era necessari que passés a una segona fase d'anàlisi per part de la CNMC: "Ho veiem com un escenari de poca probabilitat"

Però d'això ja havia advertit el conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, que en els últims mesos ha comentat que no hi ha similituds entre l'opa llançada pel BBVA i el procés de fusió amistosa de CaixaBank i Bankia. Per això, anticipava que el dictamen de la CNMC no es produiria tan ràpidament com esperava el banc d'origen basc.

Així, el calendari amb què treballava el Sabadell des del principi situa el final de l'opa a l'estiu de 2025, mentre que el BBVA esperava que estigués resolta aquest 2024. En qualsevol cas, quan la CNMC comuniqui finalment si l'aprova i quins són els compromisos, el BBVA haurà de decidir si vol complir-los o si retira l'opa.