Aquest dijous es compleixen cinc mesos des que el BBVA va registrar en la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) l'opa sobre el Sabadell i l'organisme que presideix Cani Fernández va començar a estudiar-la. El procés encara es troba en la primera fase d'anàlisi, un període en el qual s'estudien els possibles problemes de competència que podria generar l'operació i en el qual es decideix si no s'aprova, si s'aprova, si s'aprova amb compromisos, o si ha de passar a fase dos.

La CNMC només té un mes per analitzar l'operació en aquesta primera fase, però el rellotge es per a cada vegada que necessita informació d'un o un altre banc. Una vegada que reuneix tota la documentació i ha realitzat en anàlisi tècnica, fa el següent pas, que és el que ha de comunicar ara. En concret, el consell de la CNMC ha de decidir si és necessari l'obertura d'una segona fase d'anàlisi, que es pot allargar tres mesos més. Tot apunta que la decisió serà a mitjans de novembre.

Cani Fernández va advertir des del principi que BBVA hauria d'assumir compromisos si absorbeix Sabadell per garantir la competència, com al seu dia els van assumir CaixaBank i Bankia o Unicaja i Liberbank. El paper de la CNMC consisteix a determinar si aquesta operació està justificada, i si l'aprova ho farà amb compromisos per evitar el risc de monopoli a determinades ciutats o zones geogràfiques. Si bé, la concentració bancària a Espanya ja és molt elevada i els quatre primers bancs del país acaparen el 70% del mercat en comptes i dipòsits, però es reduirien a tres si es produís aquesta fusió.

Segons el diari Expansión, el BBVA ja hauria ofert a la CNMC els seus propis remeïs (compromisos o condicions) per accelerar l'opa i que s'aprovi en la primera fase, encara que des del banc prefereixen no pronunciar-se. Per la seva part, Competència recorda que en el procés d'anàlisi en el qual es troba l'operació no s'han de donar a conèixer aquests detalls. "La tramitació té caràcter confidencial", assenyalen.

Així mateix, la CNMC destaca que continua treballant en l'anàlisi dels possibles problemes de competència que podria generar l'operació de concentració a determinats mercats. I que quan s'adopti una decisió, inclosa la possible obertura d'una segona fase d'anàlisi, es comunicarà.

La segona fase, que com s'ha comentat dura tres mesos, acaba també amb l'aprovació de l'operació i compromisos, o amb compromisos i condicions. Si aquest fos el cas i la CNMC aprova l'opa amb compromisos i condicions, s'elevaria d'ofici a una tercera fase on seria el ministeri d'Economia qui tingués l'última paraula.

Però el BBVA ja ha advertit al fullet enviat a la SEC (el regulador de la Borsa de Nova York) que si es condiciona l'autorització de l'opa al compliment d'alguna condició (i no li convenç) podrà, però no estarà obligat, "retirar l'oferta de canvi" realitzada als accionistes del Sabadell. Per això ha intentat moure fitxa abans.

Puja la pressió d'empreses i sindicats

La CNMC analitza l'operació en un context marcat per la forta pressió mediàtica, social i política que s'ha generat entorn de l'opa, sobretot a Catalunya. Cal recordar que el mes de juliol passat, el Consell General de Cambres de Catalunya, presidit per Josep Santacreu, va enviar una carta a Cani Fernádez expressant la "preocupació" davant de l'opa i on advertia que si tira endavant "es pot perdre o debilitar un patrimoni empresarial que és producte d'una llarga història de servei a les petites i mitjanes empreses del país, en perjudici principalment d'aquestes empreses, a tot Espanya".

Encara que són moltes les patronals i polítics que en els últims mesos han expressat públicament el seu rebuig de l'operació, inclòs el ministre econòmic Carlos Cuerpo.

A l'agost va ser el torn dels sindicats. Comissions Obreres i UGT van enviar també una carta conjunta a la CNMC alertant l'organisme dels riscos de l'opa del BBVA sobre el Sabadell en quatre àrees: l'ocupació, la disponibilitat de crèdit, la concentració bancària i les implicacions econòmiques que tindria per al país. En la missiva asseguraven que hi ha en risc més de 10.500 llocs de treball si tira endavant la fusió i van demanar que la freni.