La presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha parlat aquest dijous en la comissió del Congrés de l'operació corporativa "més mediàtica d'aquest any", l'opa hostil del BBVA sobre el banc Sabadell, que està sent objecte "de la corresponent anàlisi tècnica". Cani Fernández ha recordat primer que l'opa va ser notificada el passat 31 de maig i en l'actualitat continua trobant-se en primera fase d'anàlisi. També ha lliscat que el seu dictamen sobre l'opa va per a llarg, perquè ha parat el rellotge diverses vegades per sol·licitar dades. Una cosa que sol passar quan l'opa és hostil i no amistosa.
"Tenim un primer més per analitzar l'operació (la primera fase), però aquell mes se suspèn cada vegada que observem que falta informació. Si la notificació no s'ha presentat completa, se suspèn el termini fins que s'obté tota la informació necessària per poder analitzar l'oposició", explicava.
"Com poden imaginar, en el cas d'una opa hostil tenim tota la informació del notificante (el BBVA) però no tenim tota la informació de l'objecte de l'opa, del Sabadell. L'hem obtingut a base de requisits d'informació que han estat reiterats en la mesura del necessari. A més, hem hagut de fer exercicis de comparabilitat de dades, perquè en moltes ocasions la informació no és compatible."
Això succeeix, afegia, perquè a diferència del que sol ocórrer amb una operació que es fa de forma amigable i no hostil, "on se'ns proporciona d'entrada ja tota la informació", en aquest cas no ha existit. "Per tant, cal tenir la necessària paciència i el necessari respecte al treball dels tècnics, perquè el que no deixem de fer és aplicar el rigor tècnic que sempre hem aplicat en aquestes operacions."
La segona fase duraria tres mesos més
Què passarà després?, assenyalava, quan acabi aquest primer termini, aquella primera fase que teòricament dura un mes (encara que ja porta gairebé quatre) i una vegada que després de suspesos siguin reactivats els terminis, "decidirem si l'operació s'aprova, si s'aprova amb compromisos, o si es passa a una segona fase en funció de la complexitat".
La segona fase durarà tres mesos i acabarà, de nou, amb aprovació i compromisos, o amb compromisos i condicions. En aquest cas, Fernández assenyalava que en el nostre sistema, a més d'acceptar compromisos, la CNMC pot imposar condicions i això és molt rellevant", perquè si els compromisos no fossin suficients, l'organisme podria arribar a imposar condicions per aconseguir que el mercat postfusió no plantegi problemes de competència.
Per tant, "no és necessari prohibir una fusió a Espanya per eliminar els possibles problemes de competència", apuntava. En tot cas, les operacions que en segona fase s'aprovin amb compromisos i condicions, s'elevaran d'ofici a una tercera fase, al ministeri d'Economia, qui en vista dels compromisos i condicions establerts, podrà elevar-lo al Consell de Ministres amb una sol·licitud de modificació d'aquestes condicions o compromisos.
I aquí insistia, "hem de respectar els temps i l'anàlisi tècnica que els inspectors estan realitzant amb absoluta independència i basant-nos en els criteris tècnics". La presidenta de la CNMC destacava que les metodologies ja estan establertes perquè hi ha hagut diverses operacions de concentració al sector financer des que va prendre possessió (com CaixaBank i Bankia o Unicaja i Liberbank) i la metodologia és molt clara".
"Analitzarem codi postal a codi postal"
Finalment, Cani Fernández aclaria que la CNMC segueix a la primera fase i, per tant, no tenen visió sobre l'opa "perquè no hem estat capaços de tenir tota la informació necessària per poder fer aquesta primera anàlisi".
I insistia, "com que la metodologia està ja molt establerta, puc garantir que farem l'anàlisi, codi postal a codi postal de tots els serveis i productes que tenen. I si en algun es produeix un problema de competència, òbviament, o les parts presenten compromisos o imposarem condicions.