El BBVA va notificar el passat 31 de maig a la Comissió Nacional dels Mercat i la Competència (CNMC) la sol·licitud de l'opa sobre el Sabadell. Després de la notificació, s'inicia ara un procediment reglat en el qual l'organisme que dirigeix Cani Fernández disposa d'un mes per analitzar en una primera fase l'operació. Encara que cada requeriment d'informació als bancs suspèn el termini. Després hi ha una segona fase on l'òrgan instructor té tres mesos més per examinar els detalls de la compra. I a continuació s'obre una tercera fase, en la qual el Consell de Ministres compta amb uns altres dos mesos addicionals abans de donar l'aprovat definitiu o no aprovar la fusió.

És a dir, sense que es pari el rellotge, l'autorització podria allargar-se sis mesos. Però la CNMC revelava aquest dimarts que l'esmentat rellotge ja s'ha parat perquè estan requerint més informació al Sabadell i al BBVA per poder estudiar millor l'operació i com afecta la competència, per la qual cosa els temps s'allargaran. És més, la presidenta insinuava que podria estendre's més que l'anàlisi de fusió entre CaixaBank i Bankia, que es va allargar vuit mesos.

"La de CaixaBank i Bankia es va estendre entre sis i vuit mesos, i va ser una operació en la qual les dues parts anaven de la mà i van proporcionar informació. Però ara la clau està en quant ràpid tinguem la informació necessària per fer l'anàlisi i les vegades que hàgim de parar el rellotge", explicava Cani Fernandéz durant la seva participació en els Cursos d'Estiu organitzats per l'Apie a Santander.

Cal recordar que la fusió entre CaixaBank i Bankia era amistosa, per això la informació anava "de la mà" com ha explicat la presidenta de la CNMC. Però en aquest cas, el BBVA ha llançat una opa hostil sobre el Sabadell després que aquest últim rebutgés una fusió pactada, per la qual cosa es pot esperar que aquesta informació no arribi tan ràpid i hi pugui haver complicacions. A més, el mateix ministre d'Economia ha manifestat públicament el seu rebuig de l'operació, de manera que el temps que dediqui el Consell de Ministres a analitzar l'opa pot allargar el procés.

D'altra banda, Fernández recordava que amb CaixaBank i Bankia la CNMC va utilitzar una metodologia ja utilitzada en la primera gran ona de fusions bancàries després de la crisi de 2008, amb una dimensió nacional. "Però vam veure que els problemes podien arribar a nivell local i per això analitzem codi postal a codi postal els temes a plantejar". Això mateix es va realitzar amb la fusió de Unicaja i Liberbank i s'utilziará ara amb l'opa del BBVA sobre el Sabadell.

Actualment, l'opa del BBVA sobre el Sabadell es troba en fase d'instrucció, afegia. "Coneixeré els detalls quan s'hagi fet una primera anàlisi, perquè en aquest moment s'ha requerit informació a les parts".Quan s'ha fet l'anàlisi (amb la informació requerida) la CNMC ja pot decidir si s'aprova, o és un procediment més complex. En aquest cas, les parts tenen més participació.

És a dir, el consell de la CNMC pot aprovar amb condicions la primera fase o passar a una segona passada i posar condicions, compromisos, tots dos o prohibir-la. També hi pot intervenir el ministre d'Economia amb motivacions d'interès general.

Però tot això trigarà a arribar-hi, aclaria. "Ara mateix estem a la fase d'anàlisi inicial i requerint la informació essencial", insistia la presidenta de Competència.