La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha iniciat un expedient sancionador contra diverses empreses del Grup Endesa per possibles pràctiques anticompetitives, entre elles, haver pogut donar un tracte "discriminatori i preferent" a la resolució de sol·licituds, reclamacions i incidències de les seves pròpies filials, en detriment de terceres empreses competidores. En un comunicat, l'organisme presidit per Cani Fernández ha indicat que està investigant a E-distribución Redes Digitales, Endesa Operacions i Serveis Comercials, i a les seves respectives matrius Endesa i Endesa Energia, per un possible abús de posició de domini al mercat de la distribució elèctrica.

Les pràctiques, segons la CNMC, afectarien tots els territoris on el Grup Endesa opera com a distribuïdora: Andalusia, Aragó, part de Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, Illes Balears, Illes Canàries, ciutat autònoma de Ceuta i la província de Badajoz. En aquest context, el superregulador ha destacat que la investigació se centra en el presumpte tracte "discriminatori i preferent" que l'energètica hauria donat a la resolució de sol·licituds, reclamacions i incidències de les seves pròpies filials, en detriment de terceres empreses competidores.

Entre altres, s'analitzen els tràmits relacionats amb la comercialització d'energia elèctrica, la instal·lació d'equips i prestació de serveis de mesura elèctrica, la prestació de serveis energètics, així com la instal·lació i operació de l'autoconsum, vinculat al mercat de generació distribuïda.

Denúncies contra E-distribució

La CNMC va rebre diverses denúncies contra e-distribución per pràctiques contràries a la Llei de Defensa de la Competència (LDC), i va iniciar una informació reservada, i el juny de 2023, personal de la CNMC va inspeccionar dues seus de diverses societats del Grup Endesa.

La CNMC va assenyalar que la incoació d'aquest expedient per possibles conductes contràries a l'article 2 de la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència (LDC) i a l'article 102 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea no prejutja el resultat final de la investigació, mentre s'ha obert un període màxim de 24 mesos per a la seva instrucció i resolució.

Per la seva part, fonts d'Endesa ha indicat a Europa Press que e-distribución ha actuat en tot moment "complint la legislació i respectant escrupolosament el principi de neutralitat que regeix el funcionament de les distribuïdores d'electricitat en el seu tracte amb les diferents comercialitzadores existents al mercat, que garanteix que no es produeix cap tracte de favor a cap agent". A més, l'elèctrica ha recordat que l'obertura de l'expedient no prejutja el resultat final de la investigació, en la qual la companyia ha recordat que ha col·laborat aportant tota la informació requerida i que continuarà col·laborant en tot el que sol·liciti.

Així mateix, Endesa ha explicat que la voluntat d'actuar com una agent facilitador de l'autoconsum queda de manifest en les mesures implementades per e-distribución "per accelerar i facilitar el procediment d'activació dels autoconsums i millorar la informació tots els agents implicats". Referent a això, a tancament d'aquest mes de juny, e-distribución havia activat més de 295.000 subministraments d'autoconsum, una xifra que suposa un increment del 156% respecte al tancament de 2022.