Després de gairebé un any, dilluns vinent es començaran a aclarir dubtes sobre el futur de l'operació BBVA-Sabadell. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que porta des de maig del 2024 estudiant com afectaria una fusió entre ambdues entitats a la competència bancària a Espanya, ultima el seu dictamen i preveu donar una resposta dilluns vinent 28 d'abril, dia en què ha convocat una reunió extraordinària per a això.

Al novembre, la CNMC ja va prendre una decisió de gran rellevància. Passar l'estudi de fase u a fase dos, ja que encara veia riscos de competència si aprovava l'operació i necessitava més temps per analitzar-la i negociar compromisos amb el BBVA, que és el banc opante i el que vol absorbir el Sabadell. La suma d'ambdós bancs el convertiria en la segona entitat financera més gran del país després de CaixaBank. Per davant fins i tot que el Banc Santander.

Els riscos més grans detectats per la CNMC són a Catalunya i el País Valencià, on els dos bancs tenen una gran presència. A més, si desapareix el Sabadell, hi hauria sis codis postals en què el BBVA quedarien en situació de monopoli. I en 55, en condició de duopoli competint només amb una entitat, que en la majoria dels casos és CaixaBank. I en altres 91 serien només tres competidors.

Així, el BBVA ha ofert en la seva cinquena proposta de compromisos a la CNMC, no modificar les condicions dels productes i serveis als clients (particulars, autònoms i pimes) de les oficines que es trobin als codis postals afectats. Per exemple, a no cobrar comissions oa no pujar comissions a les operacions en finestreta. O a no fixar un preu més gran al que es cobri de mitjana a Espanya en el nou crèdit a les pimes.

S'espera que la CNMC aprovi l'opa

S'espera que la CNMC doni el vistiplau a l'opa amb compromisos, uns compromisos que durant tots aquests mesos ha estat negociant amb el BBVA, qui va presentar a l'organisme que presideix Cani Fernández el passat 1 d'abril la seva cinquena proposta. Després d'això, Competència va iniciar un segon test de mercat en el qual ha consultat a altres bancs i algunes associacions empresarials sobre aquests compromisos abans de prendre la decisió final.

Ara que totes aquestes entitats i associacions han respost (tenien de termini 10 dies hàbils per a això) i la CNMC ha inclòs les seves consideracions en l'estudi, prendrà finalment la decisió sobre si aprovar l'opa o rebutjar-la i ho farà dilluns vinent, segons avança EFE. Al primer escenari, que és el que el mercat espera, l'opa no acabaria. Passarà en mans del govern espanyol, en concret del ministre d'Economia. Carlos Cuerpo ha comentat en diverses ocasions el seu interès a revisar aquests compromisos que imposi la CNMC al BBVA, per a després, donar també el seu vistiplau o afegir-ne més.

El termini de Carlos Cuerpo per dir que fer amb l'operació serà de 15 dies, encara que pot optar per iniciar-ne una fase tres i traslladar aquesta decisió al Consell de Ministres, on s'iniciaria un altre termini d'un mes abans de donar el veredicte. Si el BBVA també supera aquesta prova, arribaria el torn de la CNMV, que hauria d'aprovar també l'opa i publicar el fullet explicatiu amb tots els detalls de l'operació per a després, passar la pilota als accionistes del Sabadell.

Els accionistes del Sabadell tindran l'última paraula i a més, hauran de votar a favor la majoria perquè finalment hi hagi opa. Doncs el BBVA va posar com a condició que tirés endavant amb almenys el 50% dels vots. S'espera que tot això passi en els mesos d'estiu, ateses les dates actuals. S'estima fins i tot que el procés s'allargui fins al setembre.

Entre mitjanes, el BBVA podria fins i tot desistir de seguir endavant amb l'operació. Això passaria, per exemple, si la CNMC imposa al banc que presideix Carlos Torres uns compromisos inassumibles o si el Govern espanyol posés unes condicions molt severes, doncs a l'entitat d'origen basc ja no li sortirien els números.

En qualsevol cas, el BBVA sempre s'ha mostrat convençut que l'opa té molt sentit per a ells i seguirien endavant amb ella, malgrat la lentitud de les autoritzacions. El banc esperava tenir resolta la fusió a finals de l'any passat.