La Comissió Nacional dels Mercats de Valors (CNMV) ha demanat "cautela" davant dels canvis que el Govern central està estudiant dur a terme per eliminar el règim fiscal de les socimis. Fonts del supervisor consultades per Europa Press adverteixen que dur a terme canvis en les condicions fiscals d'aquestes empreses cotitzades pot tenir "efectes significatius en la cotització i incentivar la deslocalització de les mateixes a altres mercats europeus".

"La socimi no és una figura específica d'Espanya, sinó que també és present en altres països europeus de forma similar, on la cotització i obertura a inversors va associada a una fiscalitat especial", afegeixen. En aquest sentit, les dues grans socimis de l'IBEX 35, Merlin i Colonial, no han descartat que entre les seves opcions es trobi abandonar Espanya si finalment el Govern central decideix suprimir el règim de socimis del que es beneficien les dues i que els permet pagar un 1% d'impost de societats, davant el 25% de tipus general.

Així mateix, Castellana Properties ha afirmat que no dubtarà a prendre les mesures oportunes per garantir la continuïtat del seu negoci de la "millor" manera possible si finalment es consumeixi la supressió del règim especial fiscal de les socimi pactat entre PSOE i Sumar.

Fonts properes a les socimis consultades per Europa Press sobre les interpretacions dels missatges que s'han llançat aquests dies, no descarten prendre tota mena de mesures. Preguntades en concret per la seva possible sortida del país si es materialitza el canvi fiscal, cap no ho descarta.

La possible eliminació de les socimis suposaria una reducció d'entre el 7% i el 9% en el benefici de Merlin Properties i d'entre l'1% i el 5% en el de Colonial, segons els càlculs del banc d'inversió Jefferies, que recorda que la primera té el 88% dels seus actius a Espanya i la segona el 30%.

Pressions del sector

L'Associació de Propietaris d'Espais Comercials (Apresco) ja ha advertit del possible tancament dels centres i parcs comercials que es trobin en una situació econòmica complicada si el Govern central aprova la supressió del règim de socimis.

La patronal argumenta en un comunicat que alguns centres no podrien absorbir l'increment fiscal que suposaria per a les empreses operadores deixar de ser socimis (la qual cosa suposa pagar un 1% d'impost de societats) i passar al tipus general de fins al 25%, amb la consegüent pèrdua d'activitat econòmica, ocupació i recaptació tributària.

Per la seva part, La Associació Espanyola d'Empresas de Consultoria Immobiliària (ACI) ha advertit que la reforma fiscal proposada pel Govern dirigida a les socimis posaria en risc fins a 15.000 milions d'euros d'operacions en inversió des de 2014 en el sector a Espanya.

Les principals consultores immobiliàries d'Espanya membres d'ACI (BNP Paribas Real Estate, Catella, CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, JLL, Knight Frank i Savills) creuen que això representaria "un retrocés en la competitivitat respecte a la resta de països europeus i agreujaria els problemes que ja existeixen al mercat".

Acord Fiscal

PSOE i Sumar van tancar dilluns un acord fiscal per gravar a la banca, els apartaments turístics i els iots, que també inclou la supressió del règim fiscal especial, de les anomenades Societats Anònimes Cotitzades d'Inversió en el Mercat Immobiliari (socimi). Segons consta en l'acord, aquesta decisió es deu que aquestes societats "només tributen a l'1% en l'impost de societats" i, malgrat el benefici fiscal, no ha servit per millorar l'oferta d'habitatges.

Es tracta d'una esmena a una llei que trasllada una directiva comunitària relativa a una reforma de l'Impost sobre Societats i que es debat aquest dijous en comissió i després anirà al ple. Aquestes societats es dediquen a comprar actius immobiliaris, com a pisos, oficines o centres comercials per llogar els seus espais a llogaters, empreses o botigues a canvi d'una renda, sense haver de pagar impostos sobre els beneficis que reparteixen als seus accionistes, encara que sí que retenen l'impost als dividends per ingressar-lo a Hisenda.

Per poder ser socimis, aquestes empreses han de distribuir als seus accionistes, com a mínim, el 80% dels beneficis, tenir en cartera totes les seves adquisicions un mínim de tres anys, cotitzar a la borsa, comptar amb un capital flotant del 25% i distribuir un mínim del 50% dels beneficis generats per la transmissió d'immobles o participacions.

La regulació de les socimis a Espanya es va fixar en una llei de 2009, en el context creat per l'esclat de la bombolla immobiliària, a fi de dotar de liquiditat a les inversions en el sector immobiliari, assegurant un flux continu d'inversions a través de l'estalvi dels inversors.

A tancament de l'exercici de 2023, hi havia 116 socimis cotitzant a Espanya, el que posiciona el país com el principal mercat d'Europa en nombre de socimis, amb una capitalització borsària de 24.000 milions d'euros.