La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha rebut la informació requerida a Grifols després de l'informe de Gotham City Research que acusava l'empresa de maquillar els seus comptes per ocultar deute. El regulador dels mercats ha assegurat en un comunicat aquest dimarts que, a més d'examinar la documentació de la farmacèutica, està analitzant la conducta de Gotham per si va cometre abús de mercat contra Grifols a través de les seves operacions.

"La CNMV està analitzant la conducta de *Gotham quant al contingut del seu informe, el mode en què va ser difós i les operacions de mercat connexes. L'objecte és determinar si aquesta conducta és conforme amb les normes europees sobre abús de mercat, en particular les que aborden la difusió d'informació enganyosa", ha destacat la CNMV.

El fons d'inversió capitanejat pel misteriós matemàtic Daniel Yu va apostar per la caiguda de les accions de Grifols un dia abans de la publicació del demolidor informe que acusava la companyia de manipular els seus comptes. Després va fer caixa amb l'operació i va retirar part de la seva posició, encara que dies després ha reconegut que encara manté els seus curts contra *Grifols.

L'organisme assegura que aquesta anàlisi del fons baixista "haurà de nodrir-se necessàriament", de la conclusió de la revisió de la informació financera de Grifols esmentada anteriorment. En aquest sentit, la companyia catalana d'hemoderivats ja ha enviat la documentació a la CNMV.

La CNMV trigarà setmanes a analitzar la informació

La CNMV ha anat requerint des del dia 10 de gener informació a la companyia, a alguns dels seus accionistes i a entitats relacionades amb l'esmentat informe, com és el cas del hòlding Scranton Enterprises. "La prioritat de la CNMV s'ha centrat fins ara en la informació sobre la companyia a la disposició dels accionistes i inversors", destaca el comunicat.

El regulador subratlla que el procés pot requerir que es recaptin informacions aclaridores o complementàries i, "donada la complexitat de les qüestions sobre les quals versa", pot demorar-se unes setmanes sense determinar una data concreta per a la seva conclusió. 

D'igual mode, l'organisme indica que del procés de revisió de la informació financera de *Grifols podria resultar l'absència d'alguna informació o la incorrecció d'alguna dada, per la qual cosa "podria derivar-se la necessitat de realitzar aclariments, complements, desglossaments o fins i tot correcció de la informació publicada per Grifols". Alguna cosa que portaria més temps per a examinar la informació i emetre una conclusió sobre aquest tema.

"No hi ha evidències" que els comptes estiguin manipulats

Així mateix, la CNMV assegura que, avui dia, no veuen irregularitats en la informació financera pública de la companyia. "No és possible, òbviament, anticipar aquestes conclusions ni les actuacions corresponents en la fase actual, ni tampoc hi ha evidències avui dia, amb la informació pública disponible, que la informació publicada i auditada de Grifols no sigui conforme amb la normativa", sentència l'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura.

L'organisme també recorda que entre les seves facultats es troben la revisió a posteriori d'aspectes específics dels comptes d'un emissor i eventualment exigir aclariments o canvis en la informació financera publicada. "No obstant això, com ocorre en tots els mercats desenvolupats, la funció de supervisió a posteriori no reemplaça ni té el mateix abast que el deure dels administradors de reflectir la imatge fidel en la informació financera i el deure dels auditors (en aquest cas KPMGd'emetre una opinió professional fundada sobre aquesta circumstància", apunta.

D'altra banda, destaca que des del dia 9 de gener, quan el fons d'inversió va publicar el seu informe, la CNMV no ha detectat fins avui "que hi hagi cap informació privilegiada concreta pendent de publicació que suposi una situació d'informació asimètrica entre diferents inversors".  Per aquest motiu, assenyala que no ha estat necessari suspendre la negociació de les accions de *Grifols de mode cautelar "mentre fos difosa aquesta eventual informació".

Posicions en curt

Quant a les posicions curtes, la CNMV assegura estar "monitorant de manera estreta" des del dia 9 de gener les posicions sobre Grifols. "En termes agregats i comparats amb el conjunt de cotitzades espanyoles, aquestes no presenten valors elevats i no han determinat l'evolució fonamental del preu del valor", assenyala el regulador.

A més, assegura que no es donen les condicions que marca el reglament europeu sobre vendes en curt quant a limitació o prohibició de posicions curtes per a una mesura d'aquest tenor. "La CNMV té la ferma determinació d'esclarir la situació com més aviat millor i que es facin públiques les conclusions de les seves actuacions", conclou.