La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha conclòs que la informació financera de Grifols conté "deficiències rellevants". El supervisor ha publicat aquest dijous, després del tancament de mercat, les seves conclusions sobre el cas de la farmacèutica catalana, després de les acusacions del fons baixista Gotham City Research.
El regulador borsari que presideix Rodrigo Buenaventura ha demanat a la multinacional que ampliï la informació que proporciona als inversors sobre l'evolució del seu negoci. Concretament, demana que la companyia catalana d'hemoderivats recalculi les seves xifres d'ebitda (beneficis sense impostos, interessos, depreciacions i amortitzacions) i el seu nivell d'endeutament, tot i que l'eximeix de reformular els seus comptes.
No obstant això, l'organisme conclou que, "de les recerques dutes a terme, no s'han identificat errors significatius en les magnituds quantitatives" dels estats financers del grup que ha analitzat, excepte en un apartat.
La CNMV creu que l'endeutament de Grifols és real
La CNMV tampoc no ha trobat proves que permetin concloure que l'endeutament financer reflectit per Grifols en els seus estats financers anuals consolidats no es correspon amb la realitat. Tanmateix, apunta l'organisme, sí que ha trobat "deficiències rellevants" en dos àmbits.
Serien "el detall i l'exactitud dels desglossaments i les notes explicatives que sustenten les xifres de la informació financera en alguns exercicis del període analitzat" i "la presentació de les mesures alternatives del rendiment, en particular l'ebitda i la ràtio d'endeutament.
D'aquesta manera, assegura que les deficiències trobades, si bé són complexes de valorar individualment i per separat, "en el seu conjunt cal considerar-les significatives, en la mesura que han dificultat en alguns exercicis la capacitat dels inversors d'entendre adequadament la situació financera, els resultats i els fluxos d'efectiu de l'emissor".
La deficiència més rellevant, segons la CNMV, és en l'ús de l'ebitda ajustat sense excloure els resultats atribuïbles a les participacions no controlades a l'hora d'explicar la ràtio de palanquejament financer del grup Grifols i la seva capacitat financera per a satisfer el deute.
Segons explica l'organisme, això no és conforme amb les obligacions legals de reflectir informació "útil, rellevant, objectiva i neutral". Addicionalment, explica que Grifols tampoc no publicava la informació necessària perquè els inversors poguessin calcular l'ebitda excloent aquests resultats atribuïbles a participacions no controlades.
Haema, BPC i les operacions vinculades
Pel que fa a les filials de Grifols, Gotham va posar en dubte la manera en què computava les societats Haema i BPC, que va adquirir el 2018 i va vendre aquell mateix any a Scranton Enterprises, una firma vinculada a la família que controla el 8,6% del capital de la farmacèutica. La CNMV entén que Grifols pot consolidar aquestes filials en tenir un control sobre la seva activitat, tot i que considera que la companyia "va ometre de manera inadequada els judicis professionals i les assumpcions realitzades per a concloure que ostentava el control als informes financers anuals consolidats dels exercicis 2022 i 2021".
De la mateixa manera, assegura que manquen "desglossaments informatius" de les vendes i fluxos d'efectiu de Haema i BPC i de la informació sobre "actius, passius i resultats d'aquestes dependents i de Biotest". En aquest sentit, l'organisme assenyala que a l'informe financer del 2023, acabat de publicar i ratificat per l'auditor KPMG, Grifols "continua sense incorporar-hi els desglossaments d'actius i passius de BPC, Haema i Biotest".
Més enllà de les seves dues filials en entredit, la CNMV critica l'absència d'explicació als informes del 2020 al 2022 "dels criteris seguits per a determinar el punt o percentatge d'assignació efectiva del resultat de Global Diagnostic Solutions que és atribuït a l'interès no controlant (Shanghai Raas)". També es pronuncia sobre la compra de centres de plasma d'Immunotek als Estats Units, i assegura que "el tractament comptable donat a l'acord de col·laboració el 2022 i el 2021 no era adequat.
Així, explica que Grifols l'hauria d'haver registrat com una "operació conjunta" en lloc de com una inversió financera, canvi que sí que s'ha efectuat als comptes del 2023. Tot i això, el supervisor demana a la companyia que reexpressi la comptabilitat d'aquest negoci, amb unes possibles pèrdues addicionals de 15 milions d'euros.
Quant a les transaccions amb parts vinculades, la CNMV assenyala que Grifols "ha reconegut que no va incloure com a operacions vinculades, ni en els comptes anuals ni en els informes anuals de governs corporatius, els desglossaments de diverses operacions, que la CNMV sí que considera operacions amb parts vinculades".
No cal que reformuli els seus comptes
Malgrat les deficiències trobades als estats financers, la CNMV ha subratllat que actualment no identifica la necessitat de dur a terme cap reformulació dels comptes de Grifols. En aquest sentit, el regulador borsari no aprecia la necessitat de procedir a una reexpressió, amb l'excepció de l'eventual impacte de la revisió de l'operació d'Inmunotek, quan conclogui l'anàlisi d'aquest punt.
El que sí que ha requerit la CNMV a Grifols és que inclogui, en la mesura en què continuïn sent aplicables, tots els desglossaments d'informació assenyalats als estats financers consolidats futurs de l'entitat.
Igualment, ha instat la companyia que publiqui, en un termini de quinze dies, un detall de l'ebitda i dels deutes financers nets dels exercicis 2023 i 2022 d'aquelles entitats més rellevants on hi hagi participacions no controlades.
Mesura perquè qualsevol inversor pugui calcular la ràtio de palanquejament considerant-ne, o excloent-ne, l'ebitda i el deute que correspon a la participació en els seus dependents. Així mateix, ha donat quinze dies a l'empresa catalana perquè detalli públicament els compromisos que assumirà per a adequar la utilització de les APM en els pròxims reports d'informació financera.
D'altra banda, la CNMV ha demanat a diversos accionistes que aclareixin el poder de vot que tenen en algunes societats que declaren participacions a Grifols.
Grifols es compromet a ampliar els desglossaments de la seva informació
Després de la publicació de l'informe de la CNMV, Grifols ha emès un comunicat en què assegura que es compromet a millorar la seva transparència i a ampliar els desglossaments de la seva informació financera seguint les recomanacions del regulador. La companyia ha valorat positivament l'informe de la CNMV, ja que conclou que l'endeutament financer reflectit als estats financers de Grifols es correspon amb la realitat.
L'informe arriba després de mesos de fluctuacions borsàries i una crisi de reputació en què s'ha vist embolicada Grifols després de les acusacions de Gotham. El fons estatunidenc va assenyalar la cotitzada assegurant que feia maquillatge comptable per tal d'amagar part del seu important deute i reduir el seu nivell de palanquejament.
Les accions de Grifols han patit des d'aleshores un càstig sever i han acumulat una caiguda del 40%. Així mateix, els baixistes han acumulat posicions en curt en el seu capital, fins a superar el 3%, xifres que mai no havien assolit fins llavors a la farmacèutica. La CNMV ha publicat les seves conclusions després d'analitzar la documentació requerida tant a Grifols com a alguns dels seus accionistes.