El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, ha indicat que li sembla més greu que el fons baixista Gotham hagi manipulat presumptament el mercat per influir en el preu de les accions de Grifols que el fet que aquesta firma tingui algunes incorreciones en els seus comptes.

El 9 de gener passat, Gotham va emetre un informe qüestionant la veracitat dels comptes de la companyia catalana, fet que va provocar una forta rebaixa del preu de les seves accions. Posteriorment, la CNMV va obrir un expedient a Grifols. En concret, la CNMV ha obert sengles expedients sancionadors tant contra Gotham com contra Grifols. En aquest últim cas, en observar que la companyia va cometre "defectes" en el seus informes financers i de gestió. Per a Gotham i General Industrial Partners (GIP), la sanció fa referència a la manipulació de mercat en les accions de Grifols i per incomplir les previsions del reglament sobre abús de mercat en matèria de recomanacions d'inversió.

"No és el mateix tenir una sèrie d'incorreccions en certs elements dels comptes de la companyia cotitzada que han pogut dificultar l'entesa dels inversors, que incloure informació presumptament falsa", ha dit Buenaventura durant la seva compareixença en la Comissió d'Economia del Congrés.

El president de la CNMV ha apuntat que, si bé els fets comesos per Grifols i Gotham són "molt greus" en els termes establerts per la Llei de Mercat de Valors, la gravetat "no és la mateixa", i prova d'això és que l'organisme supervisor ha enviat a la Fiscalia l'informe del fons per la presumpta "manipulació i l'insider trading". "Són en una altra lliga", ha postil·lat.

L'expedient a Grifols

Sobre aquest tema, Buenaventura també ha aclarit que amb Grifols només s'ha iniciat un expedient sancionador "que se substanciarà i es resoldrà com procedeixi d'aquí a uns mesos". "Nosaltres a la CNMV només anunciem la incoació d'aquests expedients sancionadors quan hi ha un cas que genera algun tipus d'alarma social o un impacte molt important al mercat", ha detallat Buenaventura.

De fet, el president de l'organisme ha assenyalat que tret de "dues operacions molt concretes", les xifres regulades dels comptes publicats de Grifols no estan manipulades, a diferència del que mantenia Gotham en el seu famós informe. "Ni la xifra d'endeutament, ni el resultat, ni el benefici", ha aclarit.

El que sí que s'ha detectat en els comptes són algunes incorreccions en matèria d'explicacions i desglossaments que donaven suport o explicaven com s'havien calculat aquestes xifres: "La xifra era correcta, però la companyia no explicava prou bé per què havia seguit aquest mètode per arribar a aquesta xifra".

Contracte als Estats Units

D'altra banda, GigaGen, filial de Grifols, ha aconseguit un contracte amb l'Autoritat d'Investigació i Desenvolupament Biometge Avançat (BARDA, en les seves sigles en anglès) dels Estats Units que li reportarà en sis anys fins a 135,2 milions de dòlars (uns 122,5 milions d'euros). GigaGen és una companyia biotecnològica que desenvolupa medicaments innovadors basats en anticossos per al tractament d'immunodeficiències, malalties infeccioses i càncers resistents a immunoteràpia i ha precisat en un comunicat que el contracte li aportarà una suma inicial 19,6 milions de dòlars (17,76 milions d'euros), però que la generarà en aquells sis anys fins aquests 135,2 milions.