La indústria química amb més de 3.000 empreses i uns 200.000 treballadors és un dels sectors econòmics més importants a Espanya. Un dels seus pols de desenvolupament es troba a la petroquímica de Tarragona, que representa el 25% de la producció d’Espanya i el 50% del total de Catalunya, amb prop de 10.000 treballadors entre directes i indirectes. Tots ells tenen una reivindicació comuna: la aprovació dels coeficients reductors de l’edat de jubilació per desenvolupar la seva feina en un sector amb unes condicions d’especial perillositat i toxicitat.
Aquest objectiu s’ha interferit en l’estratègia sindical de les organitzacions amb representativitat a la química catalana i estatal, fins al punt que un sindicat independent nascut ara fa 20 anys al sí de les refineries de Repsol, el Sindicat de Treballadors (STR), ha guanyat una certa afiliació i nombre de delegats i membres en els comitès d’empresa de les principals multinacionals establertes a Tarragona.
L’STR porta un any treballant amb les administracions locals per trobar els suports necessaris per presentar una Proposta No de Llei al Parlament espanyol acollint-se a la norma (Reial Decret 40/2007) que regula la rebaixa o anticipació de l’edat ordinària de jubilació en aquells grups o activitats professionals, els treballs dels quals siguin de naturalesa excepcionalment penosa, perillosa o tòxica. La formació ha aconseguit que els ajuntaments de El Morell, Botarell i La Canonja hagin aprovat mocions per demanar la millora de les condicions laborals i de l’accés a la jubilació.
Segons el seu secretari de comunicació, Jordi Margalef, aquest propòsit ha estat una de les raons per les quals han guanyat 5.500 afiliats a la indústria química i de la refinació a tot l’Estat espanyol; i 2.000 d’ells treballen a les empreses de la petroquímica de Tarragona. Tenen presencia a una vintena d'empreses de la comarca del Camp de Tarragona i el sindicat forma part dels comités de BASF, DuPont, ASESA, Repsol Petróleo, Repsol Química, Covestro, Sekisui, LyondellBasell o Elix Polymers, entre altres. La resta d'afiliades i afiliats es reparteixen per les zones industrials d’Espanya, especialment als voltants de Huelva i Cádiz amb Cepsa; a Cartagena, Puertollano i La Corunya amb els complexos industrials de Repsol; i a Castelló amb BP. A Madrid, hi ha un nombre important d'afiliats a les oficines centrals d'aquestes empreses. L’STR també té afiliats a la indústria auxiliar, com ara les estacions de servei. En total, té 300 representants entre delegats i membres de comités d'empresa a Espanya.
També estan fent seva aquesta batalla els sindicats majoritaris CCOO i UGT. A la comarca del Tarragonès, en les eleccions sindicals de 2021, CCOO va obtenir 1.033 representants sindicals i la UGT uns 930; també tenen representació USO (amb 96) i CGT (101). En el seu cas, CCOO i UGT han presentat una moció amb els mateixos termes a l’Ajuntament de Tarragona, en la qual també s’insta a l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball de Tarragona a dur a terme els estudis necessaris per analitzar les condicions d’especial perillositat per a tots els treballadors del sector químic. A Espanya, ja gaudeixen del dret del coeficient reductor grups professionals com els miners, policies locals i bombers, per citar-ne alguns.
L'STR va iniciar la seva campanya de sensibilització i concienciació a finals de 2021 i la va reforçar amb una enquesta realitzada per la Universitat de Saragossa que confirma l’àmplia acceptació que entre els treballadors de la química té la jubilació anticipada. La gran majoria dels enquestats creuen que amb l’envelliment i el deteriorament físic els riscos per als treballadors s’incrementen considerablement en l’exercici de la seva feina. El propòsit és que a la tardor de 2023 es presenti un informe més detallat i també independent sobre els arguments sanitaris i legals en què es fonamenta la campanya de l’STR. La campanya segueix en fase de captació d’adhesions i conscienciació social amb l’objectiu de portar el debat al Congrés dels Diputats al llarg d’aquest any.