La variació de valor dels actius que Colonial posseeix tant a França com a Espanya, arran de la pujada dels tipus d'interès, ha tingut un impacte comptable directe negatiu en els comptes de la socimi (societat anònima cotitzada d'inversió immobiliària) de 148 milions d'euros, a tancament de 2022. A conseqüència d'aquest, Colonial ha reduït un 98% el seu benefici net, fins als 8 milions d'euros, contra els guanys de 474 milions de 2021. Amb tot, la companyia ha avançat aquest dimarts que proposarà d'augmentar el seu dividend un 4% i ha recordat que el mes de juliol passat va pagar 0,24 euros per acció.
La companyia insisteix en què aquest efecte és un tema conjuntural i "comptable, no de caixa" i que ha quedat "compensat" pel creixement del 13% dels ingressos pel cobrament de les rendes que té contractades de lloguer, fins a la xifra "històrica" de 354 milions d'euros, i l'ampliació del perímetre per les adquisicions realitzades, cosa que ha elevat el resultat net recurrent a 161 milions d'euros, un 26% més sobre 2021. Amb això, el resultat brut d'explotació (ebitda) ha crescut un 14%, 283 milions d'euros en el període.
En aquesta tessitura, Colonial ha decidit accelerar el ritme de desinversions, ja des de finals de 2022 per un import de 84 milions d'euros, i amb operacions significatives en els quals va de 2023, per 300 milions. També està negociant desfer-se d'uns altres tres actius per acabar el primer semestre amb un ingrés per vendes de 420 milions, que arribarà als 800 milions en el conjunt de l'any, segons ha apuntat el conseller delegat de la firma, Pere Viñolas, durant la presentació dels resultats anuals aquest dimarts. En conjunt, el programa de desinversions inclou 10 actius, amb una superfície total de 98.215 metres quadrats. Del total, gairebé 100.000 metres quadrats correspon a terres o actius no estratègics amb elevats nivells de desocupació, i d'altres són immobles en ubicacions secundàries.
Les previsions per a 2023 són favorables, "perquè el fons de generació d'ingressos que té la companyia és a llarg termini a causa que els contractes es tanquen per a períodes extensos i, malgrat que la incertesa i la volatilitat sembla que s'han basat, continuarà sent compatible amb l'estabilitat del nostre model de negoci", va afegir Viñolas. El conseller delegat del grup i el seu president, Juan José Brugera, van insistir en "la solidesa" de la companyia i la liquiditat de 2.645 milions d'euros, que li permetrà mantenir la política de retribució a l'accionista.
No obstant això, el grup esperarà "a veure com funciona el mercat de capitals en la segona meitat de l'any per concretar més el pla de desinversions", ha assegurat Viñolas. "Ni està finalitzat el pla de desinversions ni tenim previst multiplicar-lo de manera exponencial", ha dit. El directiu ha assenyalat que el preu de venda assolit "és un missatge per als inversors que situen el valor liquidatiu de la companyia en 7 euros l'acció", quan està sobre els 11,83 euros -alguna cosa menys que els 12,04 euros de 2021. "En un entorn d'elevada volatilitat i incertesa, el posicionament de la qualitat dels actius que gestionen, la superfície total gestionada i l'increment de les rendes del 5%, per sobre dels nivells d'inflació, ens ha permès mantenir estabilitat i situar els nostres indicadors per sobre de la mitjana del sector", ha puntualitzat. El grup en va tancar l'any passat amb més de 176.000 metres quadrats de contractació, el segon volum més gran de la seva història, només superat per la xifra de 2019, i superior a la mitjana dels últims deu, que ha estat de 100.000 metres quadrats.
Les rendes màximes firmades a la cartera del grup a París han assolit els 1.000 euros per metre quadrat a l'any; els 40 euros metre quadrat mensuals a Madrid; i els 28 euros metre quadrat al mes a Barcelona. En el conjunt de 2022, el grup en va tenir amb una ocupació mitjana del 96%. Els edificis de Colonial a París, que han penjat el cartell de "complet", van generar unes rendes per valor de 205 milions, un 17% més; els de Madrid van aportar 102 milions, un 8% més i els de Barcelona 48 milions, un 8% més.
La companyia cotitzada amb un 60% en l'IBEX 35, però bàsicament en mans d'inversors institucionals, i el capital restant correspon als fons Qatar Investment Authority (19%), Grup Finaccess (15%) i Aguila LTD (5%).