Grup Colonial ha tancat el primer trimestre de 2024 amb un benefici net consolidat de 54 milions, respecte al mateix període de 2023, una xifra que gairebé dobla els 28 milions de beneficis que va obtenir de gener a març de 2023. La socimi (societat anònima cotitzada d'inversió immobiliària) ha obtingut, alhora, un benefici net recurrent de 47 milions d'euros en el primer trimestre d'aquest any, amb un increment del 25% sobre el mateix període de 2023.

El conseller delegat de la companyia, Pere Viñolas, ha manifestat durant la presentació de les dades que aquesta millora correspon a tres aspectes fonamentals: l'increment de l'activitat comercial de Colonial amb més volum de contractes de renda, el manteniment d'elevats nivells d'ocupació als seus immobles de lloguer, que frega gairebé la plena ocupació amb un 97% de mitjana a les seves tres principals capitals, París, Madrid i Barcelona, encara que la capital francesa "la tenim al 100%". Així mateix, ha estat determinant l'increment de les rendes a causa de les revisions de l'IPC amb increments d'entre el 3% i el 7% de gener a abril. Les xifres reflecteixen un increment de les rendes en superfícies rellogades del 12%, "per sobre de la mitjana del sector que es va situar en el 6%", i que, a París, ha arribat al 22%, quan el sector estava en un 9%.

En aquest sentit, el directiu ha concretat que els ingressos trimestrals han assolit els 96 milions d'euros, amb un augment del 6% respecte al primer trimestre de 2023. El pes de les rendes és bàsic per a la companyia, que està focalitzada en el segment de les oficines prime i el reeixit lliurament de projectes i rehabilitacions, entre les quals destaca l'actiu Louvre Saint-Honoré llogat a Cartier, i la nova botiga d'Adidas a Galeries des Champs-Élysées.

Respecte al resultat operatiu (ebitda), el grup ha tancat el trimestre amb un ingrés de 72 milions d'euros, un 10% més sobre el mateix període de 2023. El seu president Juan José Brugera ha destacat el creixement del benefici per acció recurrent del 25% en el mateix període.

Política de desinversions

El grup que presideix Juan José Brugera continua executant la seva política de desinversions en aquells actius que considera més consolidats i que aporten menys rendibilitat a la seva cartera. Una estratègia que va iniciar en paral·lel a la pujada dels tipus d'interès i que en els últims sis mesos (octubre de 2023 a març de 2024) li haurà reportat uns 200 milions d'euros, pendents de tancar en les setmanes vinents la venda de l'immoble del carrer Sagasta, a Madrid. La companyia ha decidit posar a la venda un edifici senyorial dels números 31 i 33 del carrer de Sagasta de Madrid, que fins a l'any passat era la seu de la consultora nord-americana Mckinsey.

En aquest sentit, Viñolas ha concretat que preveuen ingressar uns 500 milions d'euros per desinversions, sense concretar que immobles sortiran a la venda ni la xifra que espera obtenir el 2024. Únicament ha concretat que serà inferior a la que el grup va aconseguir el 2023, i que es va situar en els 150 milions d'euros, amb una prima del 5% sobre l'última taxació. En els dos últims anys, la venda d'actius ha reportat uns 700 milions d'euros al grup.

'Ràting' i endeutament

Divendres passat, la socimi va informar també que l'agència de qualificació Standard & Poor's ha confirmat el ràting creditici de Colonial en 'BBB+' amb perspectiva estable, basant-se en la generació de valor de la seva cartera i la seva política financera prudent. L'agència de qualificació assenyala que la qualitat de la cartera proporciona altes demandes en mercats amb baixa oferta, el que es tradueix en elevats nivells d'ocupació i increments de rendes gràcies també a una cartera de clients prime. També afavoreix que Colonial estigui realitzant desinversions en línia amb les últimes valoracions. D'altra banda, S&P destaca la política financera prudent de Colonial, i en especial la cartera de precobertures, que es reflecteix en un cost financer controlat en un entorn de pujades de tipus d'interès.

Segons Colonial, S&P incideix en el model de negoci de la companyia amb un pes destacat en el segment d'oficines prime, amb una cartera d'actius concentrada en les millors localitzacions de París, Madrid i Barcelona i actius amb elevats estàndards de sostenibilitat.

El conseller delegat ha concretat que la liquiditat del grup a tancament del primer trimestre ascendia a 2.944 milions entre caixa i línies de crèdit no disposades, "que s'eleven a uns 3.000 milions d'euros, la qual cosa supera els compromisos de venciment del deute que hem d'afrontar en els pròxims tres anys," ha subratllat Viñolas. Amb relació al cost del finançament, ha assegurat que el tipus d'interès a finals del març passat era de l'1,74%, gràcies a la política de riscos aplicada pel grup.