La immobiliària Colonial ha comunicat aquest dimecres l'inici del procés per absorbir la seva filial francesa Société Foncière Lyonnaise (SFL), de la qual en posseeix un 98,24%. Colonial espera finalitzar en el primer trimestre de l'any que ve un tràmit pel qual ambdues firmes es fusionaran en una sola entitat amb titularitat espanyola i cotitzada a Espanya, segons ha explicat la immobiliària en una comunicació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Serà la primera operació transfronterera amb França al sector.
Colonial va entrar a SFL el 2004 amb l'adquisició del 55,6% del capital i ha anat incrementant la seva participació de forma progressiva. El 2021, va adquirir un 12,9% que pertanyia a Predica, filial d'assegurances personals de Crédit Agricole Assurances, i va llançar una opa voluntària sobre el 5% dels títols en mans d'accionistes minoritaris, que es va tancar amb una acceptació per part del 4,2%.
Colonial busca simplificar la seva estructura i guanyar agilitat
Amb aquesta nova operació, Colonial ha explicat que aspira a simplificar la seva estructura, guanyar agilitat i potenciar la seva escalabilitat futura. El procediment, subjecte al compliment dels tràmits administratius i legals corresponents, consistirà en una fusió per absorció de SFL per part de Colonial.
En l'operació, els accionistes de la companyia francesa rebran noves accions de Colonial. En cas de tirar endavant el procés, l'equació de canvi es determinaria en funció d'una "anàlisi multicriteri" i estaria subjecte al corresponent informe d'un expert independent, ha subratllat la companyia.
La immobiliària surt de pèrdues i guanya 86 milions
La immobiliària va revertir durant el primer semestre d'aquest any les pèrdues registrades el 2023, quan es va deixar 347 milions d'euros fins al juny, i va tancar la primera meitat de l'any amb un benefici net de 86 milions d'euros i un benefici recurrent de 92 milions. L'ampliació de capital de 622 milions aprovada de la mà de Criteria Caixa el passat 6 de maig no va tenir efecte en el resultat del primer semestre, ja que es reflectirà en el segon en firmar-se després del tancament del primer semestre. L'augment d'un 6% en rendes i una ocupació gairebé plena del 97% van estar al darrere de la millora que el conseller delegat de Colonial, Pere Viñolas, va considerar fruit "d'un canvi de paradigma" i una "estabilització del mercat immobiliari".
"Les rendes han crescut de manera important i on més han augmentat és a París, on a més l'ocupació arriba al 100%", va explicar després de la presentació dels resultats el conseller delegat, en al·lusió a uns resultats que van mostrar la seva millor cara justament a la capital parisenca, on va tancar durant el primer semestre amb uns ingressos per rendes de 127 milions d'euros, un 14% més que l'any passat i que van representar un 66,15% dels seus ingressos totals, que van ser de 192 milions (un 6% més) sumant-li els 42 milions de Madrid i els 23 milions de Barcelona. A París, la renda màxima firmada va assolir els 1.100 euros per metre quadrat a l'any, mentre que a Madrid va ser de 40 euros per metre quadrat i mes i Barcelona 28 euros.